Politiek

Peilingwatch (1) – CDA en D66 in de lift, lijken te profiteren van lijsttrekkersstrijd

30-06-2020 13:26

De CDA-kandidaten op een rijtje. (Screenshot CDA Youtube)

In De Peiling van Ipsos en EenVandaag stijgen het CDA en D66 gezamenlijk met 6 zetels. Beide partijen kregen de afgelopen maand veel media-aandacht om het lijsttrekkerschap en lijken daarvan te profiteren.

D66 krijgt er 4 zetels bij; het CDA 2. Bij eerstgenoemde werd vorige week duidelijk dat Rob Jetten de strijd met Sigrid Kaag niet wil aangaan, waardoor de minister voor Buitenlandse Handel zeker lijkt van het lijsttrekkerschap. Uit een peiling die EenVandaag vorige week onder D66-kiezers deed, bleek dat Kaag al een behoorlijke aantrekkingskracht heeft op kiezers van andere partijen. Kiezers van GroenLinks, PvdA en de VVD maken daarom deze maand de overstap naar D66. De VVD verliest ook deels aan het CDA, waar nog niet bekend is wie de lijsttrekker wordt.

Ook Forum voor Democratie verliest deze maand 3 zetels en houdt 9 zetels over. De PVV, concurrent voor FVD op rechts, krijgt er 2 zetels bij.

Met het verlies van de VVD in De Peiling komt voorlopig een einde aan de zegereeks van de afgelopen maanden. De VVD, die in 3 maanden 17 zetels bijschreef, daalt deze maand 3 zetels en is nu goed voor 41 zetels. Ondanks dit verlies zorgt de zetelwinst bij het CDA, D66 en de ChristenUnie ervoor dat de coalitie voor het eerst sinds het aantreden van Rutte III op een meerderheid van de zetels (78) kan rekenen.