Politiek

Eerherstel voor Frits Veerman die Pakistaanse atoomspionage ontdekte

07-07-2020 11:09

Frits Veerman. (Screenshot YouTube)

Frits Veerman, de man die de spionage onthulde die Pakistan aan een atoombom hielp, krijgt eerherstel. Zo blijkt uit onderzoek dat het Huis voor klokkenluiders dinsdag presenteerde. Volgens het huis is hier sprake van een ‘ernstige maatschappelijke misstand’. Met de kennis die de Pakistaanse atoomspion Abdul Quadir Khan bij onder meer Urenco in Almelo wist te stelen kon Pakistan in 1998 een atoombom maken. Deze kennis is waarschijnlijk ook gedeeld met andere landen, waaronder Noord-Korea. Frits Veerman meldde deze spionage bij zijn baas en ook bij de geheime diensten. Daarna werd Veerman zélf gevangen genomen, geïntimideerd en ontslagen. Zijn leven lang heeft Veerman de gevolgen van deze terechte melding van spionage ondervonden.

SP Kamerlid Ronald van Raak die de zaak al 12 jaar volgt is blij dat Veerman na 45 jaar eindelijk erkenning krijgt. Van Raak tegen TPO: “Deze zaak laat zien hoe in ons land de rechtsstaat buitenspel is gezet en hoe de rechten van een Nederlandse staatsburger zijn geschonden, om een spionagezaak in de doofpot te stoppen.”

Maar volgens de SP’er is dit nog maar het begin:

“Nu moeten we deze zaak ook inhoudelijk onderzoeken. Waarom heeft ons land Pakistan aan een atoombom geholpen? Wie heeft hiertoe politiek het besluit toe genomen? De waarheid in dit staatsmisdrijf moet boven komen.”

Het hele verslag van het Huis voor Klokkenluiders hier. Het Huis voor Klokkenluiders noemt geen namen van werknemer en werkgever.  Zelfs niet als anderen (betrokkenen zelf of media) wel namen noemen of dat eerder al deden.

Ronald van Raak – Hoe Nederland de Pakistanen aan een atoombom hielp (en Noord-Korea en ook Iran)