Explosie in Groningse woonwijk veroorzaakt door explosief voor plofkraken

13-07-2020 11:35

Een politieauto. (Screenshot YouTube)

De explosie in mei in een Groningse woonwijk is veroorzaakt door het explosief TATP. In de woning is ongeveer 400 gram van het goedje gevonden. Deze springstof is zeer instabiel: hitte, wrijving, schokken of statische elektriciteit kunnen het onbedoeld tot ontploffing brengen. Daarnaast is er ongeveer 900 gram ammoniumnitraat in de woning aangetroffen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De ontploffing vond plaats op 1 mei van dit jaar. De explosie was dermate krachtig dat de voor- en achtergevel uit de portiekwoning werden geblazen en ook binnenmuren sneuvelden. In totaal zijn vier woningen van de flat onbewoonbaar verklaard. De bewoner en de vrouwelijke verdachte worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het  teweeg brengen van de explosie en de voorbereidingshandelingen hiervoor,  voorbereidingshandelingen voor plofkraken en het  bezit van explosieven. De derde verdachte wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor plofkraken.

In het appartement zijn voorwerpen gevonden die worden gebruikt bij plofkraken, zoals twee zogeheten ‘pizzaschuiven’ waarmee explosieven diep in het binnenste van een pinautomaat worden geduwd door de geldlade.

Medewerkers van de brandweer, de woningbouw en de politie hebben aangifte gedaan omdat verdachten hen in een levensgevaarlijke situatie hebben gebracht door na de explosie niets te zeggen over de aanwezigheid van explosieve stoffen in de woning.

Bij de rechtbank in Assen staat voor donderdag 30 juli de pro forma zitting gepland tegen twee verdachten.