Politiek

Peilingwatch – Kleine meerderheid wil dat boerenprotesten nu echt stoppen

14-07-2020 17:17

Een van de vele demonstraties van boze boeren. (Screenshot YouTube)

Boze boeren protesteerden de afgelopen weken tegen de nieuwe veevoermaatregel van minister van Landbouw Carola Schouten (CU). Volgende week willen ze weer gaan protesteren, maar de meeste mensen zijn er wel klaar mee. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel. Een kleine meerderheid (55 procent) vindt dat de boeren hun punt nu wel hebben gemaakt en ziet liever dat ze ermee stoppen.

Lees ook – Kajsa Ollongren en Carola Schouten doen aangifte wegens bedreigingen Farmers Defence Force

De boeren zijn boos omdat Schouten in het kader van het stikstofbeleid de maximaal toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer voor koeien wil terugdringen. Eiwit veroorzaakt namelijk de uitstoot van ammoniak waar stikstof in zit. Schouten wil die veevoer-regeling verplichten, tot woede van veel boeren. Die willen de eiwitten in het veevoer verlagen op basis van vrijwilligheid. Volgens Schouten is dat te vrijblijvend.

De protesten van vorige week konden bij 51 procent nog op begrip rekenen. Dat is evenveel als bij de vorige acties in februari (49 procent). De steun is daarmee stabiel. Begin oktober, bij de eerste boerenprotesten, werden de boeren nog massaal gesteund: 89 procent kon toen begrip opbrengen voor de boerenacties.

Lees ook – Boer rijdt met trekker in op Koninklijke Marechaussee Eindhoven, boer aangehouden