Politiek

Peilingwatch – Tweederde van Nederlandse kiezers tegen EU-herstelfonds

14-07-2020 17:52

FvD-delegatieleider Derk Jan Eppink in het Europees Parlement. (Screenshot YouTube)

Van de Nederlanders beoordeelt 66 procent het EU-Herstelfonds als negatief. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, waar Forum voor Democratie deel van uitmaakt in het Europees Parlement. Tweederde van het Nederlandse electoraat vindt dat het kabinet-Rutte zijn veto moet uitspreken tegen het maken van gemeenschappelijke Europese schulden. Ook VVD-stemmers zijn in overgrote aantal voor. 83 procent eist van hun partijleider Mark Rutte dat hij niet akkoord gaat met de plannen van de Europese Commissie. Ook CDA kiezers zijn met 59 procent voor het uitspreken van een veto. De achterban van de VVD blijkt eurosceptischer dan die van het CDA.

Lees ook – Europese Commissie wil herstelfonds van 750 miljard euro

De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over de Europese top die vrijdag en zaterdag in Brussel plaatsvindt. Die extra top gaat over het Europees herstelfonds dat speciaal gericht is op de schade door de coronacrisis en de Europese begroting voor de jaren 2021-2027.

Tijdens dat debat zei minister-president Mark Rutte  somber te zijn over de kans dat de Europese regeringsleiders het komend weekend eens worden over een Europees herstelfonds. Hij zei dat het erop lijkt dat landen die door corona in de problemen komen, daar straks subsidies uit kunnen krijgen die ze niet hoeven terug te betalen. Nederland is daar eigenlijk niet voor, en wil er alleen onder strikte voorwaarden mee instemmen.

Nederland zal alleen instemmen met het herstelfonds, zei Rutte, als landen die er gebruik van maken keiharde afspraken maken over hervormingen van hun pensioenstelsel en hun arbeidsmarkt, zodat hun economie op den duur fundamenteel verbetert. Maar na ontmoetingen met zijn ambtgenoten uit Italië, Spanje en Portugal is Rutte daar niet optimistischer over geworden, meldt de NOS.

Opmerkelijk is dat uit het onderzoek blijkt dat enkel de kiezers van D66 en GroenLinks de plannen van de Europese Commissie zien zitten (53 procent en 58 procent is voorstander). Onder VVD kiezers is een overgrote meerderheid tegen de plannen (78 procent).

Tweederde van het Nederlandse electoraat vindt dat het kabinet-Rutte zijn veto moet uitspreken tegen het maken van gemeenschappelijke Europese schulden. Ook VVD-stemmers zijn in overgrote aantal voor. 83 procent eist van hun partijleider Mark Rutte dat hij niet akkoord gaat met de plannen van de Europese Commissie. Ook CDA kiezers zijn met 59 procent voor het uitspreken van een veto. De achterban van de VVD blijkt daarmee eurosceptischer dan die van het CDA.