Buitenland

Verschillende katholieke kerken in Amerika in brand – oorzaak of motief onbekend

14-07-2020 11:42

Foto: Cangadoba (photographer), PhilipTerryGraham (editor)

Afgelopen weekend waren ten minste vier katholieke kerken in vier Amerikaanse staten, van Florida tot Californië, doelwit van geweld.

Ook in New York en Massachussetts zouden incidenten zijn gemeld. Het is onduidelijk of er sprake is van een trend of überhaupt van opzet in alle gevallen, maar door de brandstichting zijn wel historisch belangrijke kerken verloren gegaan.

Zaterdag heeft een ‘verwarde man’ geprobeerd een kerk in brand gestoken terwijl er gelovigen binnen waren en zich voorbereidden op de mis.

“A man in Florida plowed his vehicle into the Queen of Peace Catholic Church as it was preparing for morning Mass on Saturday, poured gasoline in the foyer, and then set the building on fire before driving off, the Marion County Sheriff’s Office reports.

Steven Anthony Shields, 24, was arrested and charged with attempted murder, arson, burglary, and evading arrest. He told investigators what he did was “awesome” and that he was on a “mission” as he smiled and laughed while admitting to setting the church ablaze, according to an arrest affidavit obtained by the Ocala Star-Banner.”

Het is onduidelijk of de brandstichting en vernielingen verband houden met de protesten van Black Lives Matter en/of Antifa. Beide groeperingen hebben het niet zo op Westerse monumenten en cultuur. Dit zou kunnen verklaren waarom ook Mariabeelden niet worden gespaard.

In de nasleep van de brand van de Notre Dame in Parijs ging de aandacht uit naar het verdacht grote aantal incidenten bij katholieke kerken in Frankrijk. Zelfs Snopes, dat wel betrouwbaar is maar de cijfers over het aantal brandende kerken geregeld relativeert, moest toegeven dat katholieke kerken in Frankrijk vaak doelwit waren van geweld – veel vaker dan er bijvoorbeeld sprake was van anti-islamitische incidenten.