Politiek

Michael Panhuis-effect: Wachtlijsten voor tbs-klinieken groeien

15-07-2020 14:05

Tbs-instellingen moeten extra bedden bijplaatsen omdat er steeds meer aanvragen voor behandeling zijn. Jarenlang daalde de bezetting, maar in 2019 is het aantal tbs’ers dat in een kliniek verblijft voor het eerst weer toegenomen. Dat komt naar voren uit cijfers van tbs-klinieken die vandaag worden gepubliceerd, weet de NOS.

Lees ook – Strafvermindering voor Michael Panhuis vanwege hardhandige arrestatie

Advocaten en klinieken spreken van het ‘Michael Panhuis-effect’. Panhuis werd veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber in september 2017 terwijl hij op dat moment in een open kliniek zat omdat hij tbs wist te ontlopen. Rechters zijn sindsdien vaker tbs op gaan leggen. “Dat effect zie je heel duidelijk”, zegt Harry Beintema, behandeldirecteur van tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen en voorzitter van TBS Nederland tegen de NOS. “Enerzijds toont dit de populariteit van de maatregel. Maar het draagvlak om mensen uit te laten stromen is eerder afgenomen dan toegenomen.”

De cijfers:

In 2015 zaten er 1655 tbs’ers voor een door de rechter opgelegde behandeling in een instelling. Dat aantal daalde in de navolgende jaren, maar liep vorig jaar weer op naar 1504. Op dit moment zitten er 45 mensen in de gevangenis te wachten op een tbs-plek. Ze komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van enkele honderden euro’s per maand als ze langer dan vier maanden op een wachtlijst staan. Vorig jaar was de gemiddelde wachttijd nog ongeveer drie maanden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het de problemen erkent en in gesprek is met gemeenten en ggz-instellingen om meer woonplekken voor tbs’ers te realiseren.

Lees ook – Michael Panhuis, moordenaar van Anne Faber, werkte aan ontsnappingsplan uit gevangenis Vught