Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle zwarte mannen

17-07-2020 09:31

Zomer 2020Zomer 2020

Beste mannen,

Ik heb geluisterd!

‘Educate yourself’ hoorde ik de laatste tijd steeds.

En gisteren nog las ik in de krant dat we volgens een of ander Verenigde Naties-miepje uit Amerika in dit land racistisch zijn en dat de lesstof op scholen nodig moet worden aangepast.

Als ik in een dwarse bui zou zijn, had ik gezegd “praat Nederlands met me”. En in het geval van die tante met die neusring had ik even gegoogeld en dan had ik geroepen dat ik me de les niet laat lezen door iemand die het opneemt voor een massamoordenaar als Robert Mugabe.

Maar ik was niet in een dwarse bui.

Ik besloot mezelf eens te ‘educaten’.

En dan moet je dat natuurlijk niet laten doen door iemand van je eigen kleur, maar door iemand die weet hoe het is om het slachtoffer te zijn van racisme. En dan liefst iemand die er zijn of haar beroep van heeft gemaakt.

Ik had geen tijd voor een heel boek, dus ik begon met een magazine, waarin mijn docente sprak over zwarte mannen in het algemeen en Surinaamse in het bijzonder.

En ik las:

“Wetende dat de zwarte man in de minderheid is en hij overal aan zijn trekken kan komen, maakt hij zich over het algemeen geheel niet druk om wat zij voelt, denkt of wil.”

En: “Hij is meestal al vanaf jonge leeftijd bezig een harem te vormen, en een nieuwkomertje dat begrip eist is zo vervangen.”

En: “Voor een zwarte man gaat kwantiteit boven kwaliteit.”

Sale/Zomerdeals 2020Sale/Zomerdeals 2020

En: “Vrouwen, wit en zwart, die op zwarte mannen vallen, zijn vaak alleen en lopen tegen dezelfde dingen aan: ontrouw, onbetrouwbaarheid, het onvermogen van die mannen om over gevoelens te praten.”

En: “In de Surinaamse cultuur is het heel normaal dat je als vrouw je kinderen helemaal alleen opvoedt en ook nog werkt.”

En: “Ik heb de indruk dat zwarte mannen gewelddadiger zijn. Het komt voort uit erg veel onzekerheid, onkunde om je op een andere manier te uiten.”

Wow.

Schaamrood op mijn kaken natuurlijk!

Ik merkte dankzij die docente dat ik helemaal verkeerd was opgevoed.

Ik heb namelijk best wel geleerd om te praten over mijn gevoelens. Ik heb nooit enige intentie gehad om een harem te vormen of sowieso een potje rond te neuken. En ik zou me werkelijk kapot schamen als ik ooit een vrouw ‘gerammeld’ had, zoals het in elkaar beuken van mensen in Suriname schijnt te heten

Wat ben ik eigenlijk een primitieve aap, hè?

Ik denk dat ik me bij de volgende les eens ga storten op het vak economie.

Groet,

JanD

PS. Ik heb voor jullie allemaal een cadeautje gekocht waarmee je de rest van de maand hopelijk wel door komt.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)