Binnenland

Demonstrant die tegen grond werd gewerkt door beveiligers FVD spant rechtszaak aan

17-07-2020 07:40

Foto: Rob Engelaar.

Begin juni werd in ‘s-Hertogenbosch een demonstrant hardhandig ‘verwijderd’ en hardhandig tegen de grond gewerkt terwijl Thierry Baudet folders uitdeelde.

De demonstrant, kunstenaar Jasper van den Elshout, liep rond op het plein voor de Sint-Janskathedraal tijdens die flyeractie met een kartonnen doos. De opdruk van de doos was kritisch over de flyer: ‘oud papier hier svp bvd’.

Meerdere personeelsleden van Baudet verzochten Van den Elshout te vertrekken, wat hij weigerde. Hierop werd hij door twee beveiligers van Baudet afgevoerd naar de rand van het plein en daar enige tijd vastgehouden.

Van den Elshout heeft aangifte gedaan bij de politie van onder meer mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hij heeft weinig vertrouwen in de politie, die nog onderzoek doet, en heeft FVD daarom gedagvaard. De twee beveiligers in kwestie en Thierry Baudet als voorzitter van FVD zijn gedagvaard.

In de Volkskrant zegt de advocaat van Van den Elshout:

“Het is uitzonderlijk en schokkend dat een politieke partij met behulp van een eigen ordedienst een vreedzame demonstrant intimideert en mishandelt, de uitoefening van fundamentele rechten verhindert en het straatbeeld naar haar hand zet.”

Van den Elshout heeft Matthijs Kaaks in de arm genomen, een advocaat met een reputatie in het mediarecht die eerder Jort Kelder heeft bijgestaan in de ‘maffiamaatjeszaak’ tegen Bram Moszkowicz. De procedure en advocaatkosten worden gefinancierd door de Stichting Fuck Up van ondernemer Pierre Karsten, bekend van de Boomerangkaarten.

Forum voor Democratie wilde niet reageren, maar reageert onverhoeds toch:

“Forum voor Democratie laat in een reactie weten ‘de veiligheidsissues van onze politieke kopstukken niet in de media te bespreken’. ‘Maar in algemene zin kunnen we zeggen dat er een zeer dreigende situatie ontstond waarop is geacteerd. Bij vele honderden events en acties die onze partij heeft ondernomen – waarbij ook dikwijls agressieve demonstranten aanwezig waren – is nooit sprake van enige escalatie geweest. We zien de zaak met vertrouwen tegemoet. Tot die tijd zullen we er weinig over zeggen.”

Foto: Rob Engelaar