Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan ‘Mr. No, no, no’

21-07-2020 09:31

Zomer 2020

Meneer Rutte,

Het allermooiste wat ik de buiglaafjes van de Nederlandse media de afgelopen dagen over u heb horen zeggen, is dat u in Brussel ‘Mr. No, No, No’ wordt genoemd bij de gesprekken over het ‘herstelfonds’ dat wordt ingesteld na de (eerste) coronacrisis.

Mark Rutte, ‘Mr. No, No, No’.

Inmiddels heb ik twee mogelijke verklaringen gehoord voor die bijnaam.

De eerste is dat u ‘m te danken heeft aan een filmpje uit april waarin een vuilnisman u zegt dat u ons belastinggeld niet “aan die Italianen en Spanjaarden moet geven”. Waarop u antwoordde: “Oh, nee, nee, nee”.

De andere verklaring is heroïscher. U zou de bijnaam hebben gekregen omdat u in de voetsporen was getreden van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher.

Die sprak al in 1990 over de wens van de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors om meer macht over de EU-landen naar Brussel te verplaatsen in een legendarische speech in het Lagerhuis de woorden: “No! No! No!”

We weten al een tijdje hoe het met de Britten is afgelopen: ze hebben gezien dat de opvolgers van Delors gewoon doorgingen met de diefstal van geld en macht en hebben afscheid genomen van het perfide gedrocht dat de EU is geworden.

Sinds vanochtend vroeg weten we ook hoe het met die vuilnisman is afgelopen.

Die kon uw rug op.

De Europese Commissie mag 750 miljard euro verdelen. Daarvan geldt 360 miljard als lening (dan weet u het wel) en wordt 390 miljard cadeau gedaan in de vorm van subsidies, dus giften, uiteraard voornamelijk aan uitvreterslanden.

Sale/Zomerdeals 2020

 

En het enige dat u, die de onderhandelingen stoer begon met ‘Nee, nee, nee’ tegen welke gift dan ook, voor de Nederlandse belastingbetaler uit het vuur heeft gesleept, is ‘inspraak’ in de bestedingen van die cadeautjes.

Mr. No, No, No?

LOL.

Het was weer ouderwets: tekenen bij het kruisje.

Ik denk dat Margaret Thatcher bij de aanblik van de buigende Rutte die Emmanuel Macron de pot aanreikt van haar diepe minachting blijk zou hebben gegeven.

En terecht.

Dit toneelstukje was weer van een bedroevend niveau.

Groet,

JanD

PS. Niks stommers dan geld geven als iemand jarig is. Als het bij u weer zo ver is, krijgt u een echt cadeautje!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)