Politiek

Verlaging maximumsnelheid heeft geen enkel huis gebouwd – geen vergunningen afgegeven

22-07-2020 08:33

Foto: Kees Torn (https://www.flickr.com/photos/68359921@N08/)

Het stikstofdebat is terug van weggeweest. Nou ja, debat…U mag slikken wat minister Schouten beslist. En wat minister Schouten beslist is afhankelijk van hoe een select groepje beleidsmakers de tekentafelnatuur van Nederland heeft ingericht op basis van Brusselse normen.

Het maakt niet uit dat bomen juist gedijen bij stikstof, want Natura2000-regels zijn heilig. Dus breken we onze economie, de agrarische sector én de bouwsector af. Het kabinet wil dat natuurlijk ook niet, maar ze doen er zo weinig tegen.

We krijgen halfbakken maatregelen zoals de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u. Als we ons daar netjes aan zouden houden, zou de extreme woningnood in Nederland verlicht kunnen worden omdat er ruimte kwam in de stikstofuitstoot. Bouwbedrijven zouden weer kunnen bouwen en iedereen zou een dak boven het hoofd en een gratis Miele krijgen.

Maar wat blijkt: daar klopt precies *niets* van:

Met de stikstofwinst van de verlaging van de maximumsnelheid op alle snelwegen zijn tot nu toe nul vergunningen afgegeven voor nieuwe woningen. Dat blijkt uit navraag bij de provincies.

Het kabinet-Rutte III kondigde in november de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur aan. Er werd direct haast mee gemaakt om zo snel mogelijk weer natuurvergunningen af te kunnen geven voor woningbouw, maar ruim een half jaar na de aankondiging wachten aanvragers nog steeds op goedkeuring. De stikstofwinst staat sinds de invoering in maart in een soort stikstofbank.

Met een slakkengang door Nederland om de boeren en de bouw er bovenop te helpen – zo is het verkocht. Maar dat is niet wat we kregen. Verrassing: de boeren demonstreren vandaag weer tegen het beleid van minister Schouten.