Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Grote verschillen in reacties op coronasteun EU

26-07-2020 09:49

© Pixabay

De reacties op de deal in de EU over de Coronasteun aan de landen en de begroting zijn gemengd. Maar dat heeft geen gevolgen voor de zetelverdeling. Die is gelijk aan die van vorige week.

Ten aanzien van het resultaat dat behaald is in Brussel zijn de reacties verdeeld. 36 procent is er positief over, 34 procent negatief, de rest is neutraal. Zowel binnen de coalitie als bij de oppositie zien we grote verschillen in het oordeel. Het meest positief zijn kiezers van D66, PvdA en Groen Links. Het meest negatief kiezers van PVV en FVD.

Als gekeken wordt hoe men de opstelling van Premier Rutte beoordeelt bij die onderhandelingen dan zien we dat 51 procent vindt dat hij het goed gedaan heeft zo en 39 procent vindt dat hij zich strenger had moeten opstellen. Slechts 10 procent zegt dat hij soepeler had moeten zijn.


Ten aanzien van de Coronacrisis is gevraagd of men vindt dat bepaalde versoepelingen, die per 1 juli zijn ingevoerd t.a.v. maatregelen om Corona te bestrijden, teruggedraaid moeten worden. 41 procent antwoordt dan positief en 48 procent negatief.

Ruim de helft van de Nederlanders overschat het aandeel besmette personen, die bij het testen gevonden worden. 55 procent is voor een mondkapjesverplichting in openbare binnenruimtes.  Kiezers van CDA en PvdA zijn voor bijna 65 procent voor en kiezers van PVV en FVD bijna 40 procent.