Binnenland

Mondkapjesplicht in Pyongyang aan de Amstel, mag dat eigenlijk wel?

31-07-2020 09:08

Amsterdam wordt bestuurd door een college van GroenLinks, PvdA, D66 en SP. Deze partijen worden niet gecontroleerd door hun fracties in de Gemeenteraad. Alleen toegejuicht. Want zo werkt dat in een aspirant-heilstaat. Daardoor is de kwaliteit van bestuur schrikbarend laag.

Zo wil deze coalitie voortdurend beslissen over zaken waar ze zich absoluut niet mee mogen bemoeien. Zo willen de linkse partijen asielkinderen van Lesbos naar 020 ferry’en.

Voorts negeren GroenLinks, PvdA, D66 en SP de Tweede Kamer als het gaat om illegaliteit. Sterker: onze hoofdstad faciliteert illegalenhotels en gratis yogalessen voor mensen die absoluut niet in Nederland mogen zijn.

Of wat dacht u van zomaar duizenden euro’s boete opleggen aan mensen die hun huis verhuren via Airbnb? Boetes waar de Raad van State vervolgens een streep doorheen zet, want onwettig.

Ook mogen we de peilloze diepte van de linkse ondernemershaat niet onderschatten. Uitbaters van rondvaartboten zagen hun vergunningen door het afvoerputje gaan – alleen omdat het College ze weg wilden hebben. Ook hier moest de Raad van State eraan te pas komen om deze bedrijven en ondernemers te redden.

Nu hebben we een nieuw hoofdstuk in de eindeloze saga van hooghartig beleid en falen: het gezegende en heilige College van Amsterdam (vzmh) geleid door niemand minder dan Keizerin Femke treedt De Rechtsstaat met voeten. Een mondkapjesplicht is namelijk on-grond-wet-te-lijk.

Leest u maar mee:

“Het verplichten van het dragen van een mondkapje is wettelijk gezien niet mogelijk“, reageert Jan Brouwer, hoogleraar Recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen op de aankondiging dat Rotterdam en Amsterdam vanaf 5 augustus het dragen van een mondkapje verplicht stellen. “Dit is een indirect middel om gedrag te veranderen; dat mag simpelweg niet.”

Ook Adriaan Wierenga, noodrechtspecialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat de burgemeesters van de twee grote steden zich iets voornemen wat niet kan. De mondkapjesplicht is een kledingvoorschrift en daarmee wordt inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. “Dan ga je van de grondwet afwijken en dat mag niet”, zegt Wierenga.

Volgens Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden is de mondkapjesplicht in strijd met artikel 10 van de Nederlandse Grondwet (het recht op persoonlijke levenssfeer). “Alle collega’s zijn het met elkaar eens: dit kan niet. Je kunt niet zeggen: we doen de Grondwet nu even aan de kant. Dit mag echt niet. Die Grondwet beschermt juist tegen dit soort noodzakelijkheidsdenken en bestuurlijke ingrepen.”

Er is helemaal niets mis met mondkapjes dragen. Dat helpt onze ondernemers en daarmee helpen we elkaar, maar wat links Amsterdam niet begrijpt: de wereld kan wel zonder decreten van een stel wereldvreemde wokies.