Binnenland

Longstay-afdeling TBS steeds minder longstay, de helft stroomde afgelopen jaren uit

03-08-2020 11:23

TBS'er Henk Ernst (Beeld Politie.nl)

Sommige mensen kunnen we het best permanent opbergen. Dat is eigenlijk het beste argument voor TBS: het geeft de staat de mogelijkheid om mensen die echt totaal verknipt zijn in principe levenslang onder toezicht te stellen. Dat is soms gewoon nodig. Want sommige delinquenten zijn zo fucked up dat ze nooit meer terug de maatschappij in moeten.

Daarvoor hebben we dus longstay, een soort extra duurzaam opbergvakje van de hokjes die de TBS rijk is. Maar weet u, in een TBS-kliniek zitten is ook maar zielig en ”’veiligheid”’ is een overschat concept. De samenleving moet ook een beetje kunnen incasseren. Daarom meldt Trouw:

“Er is meer aandacht voor het perspectief van tbs-patiënten op de longstay. De helft van hen kon die afdeling in de afgelopen jaren verlaten.

Het beeld van de afdeling longstay van een tbs-kliniek als plek waar je nooit meer wegkomt, is achterhaald. Volgens cijfers van de Landelijke Adviescommissie Plaatsing Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg – kortweg de LAP – is de helft van de patiënten de afgelopen jaren alsnog terechtgekomen in een minder beveiligde zorginstelling. Een deel woont nu zelfs zelfstandig.”

Hoera!

Wist u trouwens dat de politie nog altijd op zoek is naar Henk Ernst (zie foto). Is al een maand foetsie.