Sport

Keihard gevallen Nederlandse wielrenner Fabio Jakobsen vijf uur geopereerd

06-08-2020 10:37

Asfalt geeft niet mee. Boarding ook niet.

Fabio Jakobsen, de Nederlandse wielrenner die in de eindsprint van een etappe in de Ronde van Polen zeer zwaar ten val kwam, heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie ondergaan.

Jakobsen viel doordat hij – zoals het zich nu laat aanzien – door Dylan Groenewegen van de baan werd geduwd. Hij kwam op hoge snelheid in de boarding terecht en ligt totaal in de kreukels.

Volgens de leider van Deceunick-Quick-Step, de Belgisch ploeg waarvoor Jakobsen rijdt, is de aard van de verwondingen zeer ernstig, maar wordt vandaag geprobeerd Jakobsen uit zijn kunstmatige coma te halen. Jakobsen heeft volgens de artsen in het Poolse ziekenhuis geen hersenletsel en zijn toestand is stabiel.

Wel heeft Jakobsen volgens zijn ploegleider “alle beenderen in zijn gezicht gebroken” en hij voegt toe dat Groenewegen wat hem betreft in de gevangenis komt. De internationale wielerfederatie UCI neemt de zaak hoog op en stelt een onderzoek in.

Bittere ironie is dat Fabio Jakobsen vernoemd is naar Fabio Casartelli, de Italiaanse wielrenner die in 1995 overlijdt na een val in de Tour de France.