Marketing

De wettelijke basis van een mondkapjesplicht

08-08-2020 16:25

Nu in Amsterdam en Rotterdam een beperkte mondkapjesplicht is ingevoerd, stellen steeds meer deskundigen dat dat juridisch niet houdbaar is. In andere landen geldt echter al langer een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Hoe zit dat?

Volgens deskundigen druist een mondkapjesplicht in tegen artikel 10 van de Grondwet, het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De Grondwet verplicht de overheid echter ook maatregelen te treffen ter bevordering van de volksgezondheid. Het klopt dat er een voldoende duidelijke wettelijke basis moet zijn voor een inbreuk op een vrijheidsrecht. Het publiek moet namelijk kunnen weten wat het wel en niet mag en willekeur moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

Op dit moment bestaat die wettelijke basis uit de Wet publieke gezondheid en de Wet veiligheidsregio’s. In de Wet publieke gezondheid (Wpg) is vastgelegd hoe infectieziekten als COVID-19 opgespoord en bestreden moeten worden. De in deze wet vastgelegde bevoegdheden richten zich echter vooral op het isoleren van individuele besmette personen of het afschermen van bepaalde besmette locaties. In de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) is geregeld dat de regering opdrachten kan geven aan de burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s om noodverordeningen uit te vaardigen.

Ik schreef al eerder dat bij noodverordening in beginsel niet mag worden afgeweken van de Grondwet. Dat mag alleen indien dat een kortdurende inbreuk is, zoals wanneer er woningen in een bepaald gebied tijdelijk ontruimd moeten worden in verband met een bepaald gevaar. Indien langer durende inbreuken noodzakelijk zijn dienen noodverordeningen vervangen te worden voor een wet in formele zin. Het is dus zeker legitiem de vraag te stellen of de noodverordeningen die nu worden uitgevaardigd een voldoende wettelijke basis zijn voor een mondkapjesplicht.

Lees verder op LSLegal.online >>>

 

Lees ook: Coronaboete ontvangen? Ga in verzet!

Lees ook: Verlenging van tijdelijke huurovereenkomsten gedurende de coronacrisis

Lees ook: Het ontslaan van werknemers in verband met het coronavirus