Binnenland

RIVM waarschuwt voor smog dit weekend, plaatselijk zeer slechte luchtkwaliteit

08-08-2020 15:23

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waarschuwt Het Nederlandsche Volk voor de gevaren van Smog Door Ozon. De luchtkwaliteit in den lande is momenteel van abominabele kwaliteit.

Dit weekend is de luchtkwaliteit in Zuidwest-Nederland  naar verwachting “zeer slecht” vanwege smog door ozon. Sinds afgelopen donderdag geldt er al een smogwaarschuwing in heel Nederland. Deze waarschuwing blijft voor de overige delen van Nederland voorlopig van kracht.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert mensen die klachten ondervinden, om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.