Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de ‘jongeren’

15-08-2020 09:31

Zomer 2020

 

Beste ‘jongeren’,

Het goede nieuws: jullie hebben gisteravond niemand vermoord.

Het minder goede nieuws: jullie hebben de boel vernield, brandkranen open gedraaid, auto’s beschadigd, zwaar vuurwerk afgestoken, benzinebommen gegooid, agenten beledigd, bekogeld en bedreigd, een wijkcentrum in de fik gestoken en weet ik wat allemaal niet meer.

Ik weet dat we ons in een tijd van ‘nieuwe doelgroepen’ en ‘ruziënde rappers’ tegenwoordig moeten focussen op het goede nieuws, maar mij stoort het minder goede nieuws eerlijk gezegd in hoge mate.

Als de ‘jongeren’ uit Eesterga zoiets zouden flikken, zouden ze door hun ouders bij kop en kont worden gepakt en onder de koude douche worden gezet om af te koelen (louter en alleen omdat de rotzooi uit de moddersloot de wasmachine te zwaar zou belasten).

En als het ‘jongeren’ van elders waren, dan zouden we de riek pakken en ze van de Straatweg jagen.

Maar dat komt omdat we in Eesterga geen jongerenwerkers hebben.

In Eesterga zouden de ‘jongeren’ niet zoals jullie worden behandeld als een stel geestelijk gehandicapte kleuters door geitenwollen sokken-types, maar leren we ze zelf nadenken. En brengen we ze normen en waarden bij (googel maar eens op ‘opvoeden’).

Ik las vanochtend in de krant welk leed jullie volgens jongerenwerkers allemaal wordt aangedaan en waarom dat een verklaring zou zijn voor het beschieten van de politie met zwaar vuurwerk.

 

“Jongeren vervelen zich.”

“Jongeren missen structuur.”

“Jongeren missen school.”

“Jongeren kunnen niet terecht in het zwembad.”

“Jongeren voelen zich niet welkom op de stranden.”

“Jongeren kunnen niet op vakantie naar het land waar hun ouders vandaan komen.”

Eigenlijk gelden bijna al die dingen hier in Eesterga ook.

Maar dat ze zich een beetje vervelen, zomervakantie hebben en het strand van Lemmer al vol is voor zij hun nest uit komen, betekent niet dat ze benzinebommen naar de veldwachter gaan gooien.

Het enige echte verschil in zomers corona-ongemak tussen jullie en ‘jongeren’ in Eesterga is dat ‘jongeren’ in Eesterga wel hun zomervakantie doorbrengen in het land waar hun ouders vandaan komen.

Misschien moeten we, zodra er weer gereisd mag worden naar de landen waar jullie ouders vandaan komen, eens denken aan een structurele oplossing.

Dat jullie daar na jullie volgende vakantie blijven ofzo.

Dan hoeven jullie hier niet langer de ongeciviliseerde randdebiel meer uit te hangen.

Groet,

JanD

PS. En vergeet niet het cadeautje voor in het zwembad daar in jullie Turkentas te stoppen.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)