Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Mening over optreden Rutte steevast positiever dan over De Jonge

16-08-2020 09:47

© Pixabay

Ook in de afgelopen paar weken zijn de politieke voorkeuren amper veranderd. De onderstaande tabel laat dat zien.

Dit is het verloop van politieke voorkeur sinds begin 2019.

We hebben ook gevraagd hoe men het optreden van Premier Rutte en Minister De Jonge beoordeelt tijdens deze coronacrisis. Men kon kiezen tussen Positief, Vrij positief, Neutraal, Vrij negatief, Negatief. Per partij, die men nu kiest, is die score uitgedrukt in een waarde. Positief kreeg de score 5 en Negatief de score 1.

De score van Premier Rutte bij de regeringspartijen, PvdA, GroenLinks en 50PLUS blijft per saldo positief. Bij kiezers van PVV, FVD, SP en PvdD per saldo negatief. Minister De Jonge scoort gemiddeld 0,3 lager. En dat is bij vrijwel alle partijen te zien (het minst bij VVD en CDA). Opmerkelijk is wel dat Premier Rutte bij CDA-kiezers nog iets hoger scoort dan Minister De Jonge.

Via Peil.nl zijn een aantal vragen gesteld over de aanstaande opening van de scholen. De vragen zijn afgezet tegen het gegeven of men één of meer leerlingen op een PO-school heeft, één of meer leerlingen op een VO-school of geen schoolgaande kinderen.

Er is een duidelijk verschil in oordeel tussen ouders met kinderen op de basisschool dan in het voortgezet onderwijs. Die laatsten zijn minder positief.

Het echte risico voor het onderwijs is dat als er onverhoopt toch uitbraken op scholen komen dat dan rond de 20 procent van de ouders hun kinderen thuis gaan houden en nog eens 30 procent erover denkt.