Politiek

Bonusquote: de hel van Moira op Lesbos, het zoveelste succes van de ‘humane’ EU in de praktijk

21-08-2020 10:34

Asielzoekers voor de kust van Griekenland. (Screenshot YouTube)

“Omdat Valamios naar eigen zeggen meer migranten uit de zee haalde dan vissen, groeide hij uit tot een internationale held. In 2016 werd hij zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede – hij stond symbool voor alle inwoners van Lesbos, die zich zo buitengewoon gastvrij hadden gedragen te midden van een humanitaire crisis.

‘In die periode heerste er een gevoel van welkom op het eiland’, zegt Valamios.

‘Dat gevoel is nu weg.’

Want vijf jaar nadat er wel zevenduizend migranten per dag waren aangekomen op Lesbos, ging Valamios samen met duizenden boze burgers de straat op en riep: ‘Wij willen ons eiland terug.’ En: ‘sluit kamp Moria.’

Lesbos, dat sinds het uitbreken van de migratiecrisis opeens synoniem is geworden voor de hel.

Er is gemiddeld één douche per zeshonderd inwoners, een aanzienlijk deel van de bewoners denkt serieus na over zelfmoord en omdat er in het grootste opvangkamp van de EU slechts drie door de overheid betaalde artsen werken, zijn de vele zieke migranten vooral aangewezen op hulporganisaties.

‘We zien iedere dag geweld. Vannacht nog waren er diverse steekpartijen.’

Afghaanse bendes die in steeds groteren getale het kamp onveilig maken. Ze stelen geld en telefoons van vluchtelingen en trekken geregeld de omliggende dorpen in om ook daar geld en voedsel te roven.”

Kijkt u eens, weer zo’n mooi succesverhaal van die fantastische humane EU, waar mensenrechten op de eerste plaats komen en elk mens telt: de absolute vluchtelingenhel op aarde in Griekenland, met goedkeuring van en dank aan de immer ‘solidaire’ EU. Als dat geen Nobelprijs verdient!