Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Rosanne Hertzberger

23-08-2020 09:31

Zomer 2020

 

Beste Rosanne,

Het is altijd weer een genot om te zien hoe jij je laat leiden door je persoonlijke afkeer van mensen.

Onder je column in NRC Handelsblad staat niet ‘Rosanne Hertzberger is columnist’, maar: ‘Rosanne Hertzberger is microbioloog’.

Daarmee moet de suggestie worden gewekt dat je niet zomaar iemand van de straat bent met een mening, maar een wetenschapper. Blijkbaar leeft de redactie van NRC nog in de veronderstelling dat een wetenschappelijke opleiding iemand autoriteit geeft. Maar de van blankenhaat vervulde activiste Gloria Wekker en het malle koplampkonijntje Linda Duits zijn ook doctor. En de leider van de meest recente wappiessekte, ‘Viruswaarheid’-voorman Willem Engel, noemt zichzelf ‘biofarmaceut’.

Dusss.

Jij mag honderd keer ‘microbioloog’ zijn, de waarheid is dat je als columnist een ordinaire hitser bent.

Bekendheid buiten je eigen kringetje kreeg je doordat je het initiatief nam tot het ‘adverteerdersbellen’ waarmee je in eendrachtige samenwerking met de hoofdredacties van NRC en de Volkskrant het weblog Geenstijl kalt wilde stellen.

Dat leidde er uiteindelijk mede toe dat de oh zo principiële NRC- en Geenstijl-eigenaar Mediahuis het weblog én een zak geld cadeau deed aan de werknemers, maar wel de cashcow Dumpert behield. Voor het geval je Dumpert niet kent: dat is een op juridisch drijfzand gebouwd platform dat geld verdient met het embedden naar de meest ranzige filmpjes.

Blijkbaar verlang je weer naar aandacht van buiten je eigen deugwereldje, want gisteren kwam je, tíen dagen na dato, nog even vertellen dat die Kamerleden die stiekem wegrenden bij de stemming over hogere zorgsalarissen groot gelijk hadden.

Nu mag jij dat natuurlijk vinden, ook al hebben ze zelf (négen dagen geleden) allemaal toegegeven dat het een stomme actie was en dat ze beter eerst een ‘wegrenverklaring’ hadden kunnen afgeven in de Tweede Kamer waarin ze uitlegden waarom ze vinden dat die lui in de zorg niet moeten zeiken over hun salaris.

Maar wat mij in je column wel tegen de borst stuitte, was hoe je over Geert Wilders schreef.

Mijn tenen gingen al een beetje krommen bij: “In de Tweede Kamer probeerde Geert Wilders op uiterst sluwe manier alsnog een meerderheid te krijgen voor een loonsverhoging in de zorg die al keer op keer was weggestemd.”

Hoezo ‘op uiterst sluwe manier’?

Uiterst duivels? Uiterst kwaadaardig? Uiterst vals? Uiterst verraderlijk?

Waar zit je verstand?

Hij gebruikte de mogelijkheden die het Kamerreglement hem bood om een hoofdelijke stemming aan te vragen en kondigde die actie ook dusdanig vroeg aan, dat de ontbrekende Kamerleden van de coalitiepartijen bijna allemaal alsnog hun acht weken vakantie een paar uur hadden kunnen onderbreken om hun werk te doen.

Gezondheid

 

Maar nog veel smeriger was de volgende zin over Wilders: “De man die vermoedelijk liefst alleen niet-islamitische west-europese zorgmedewerkers die loonsverhoging zou gunnen, besloot de onderlinge Kamerregels aan zijn laars te lappen en net zolang te treuzelen en te traineren tot er geen meerderheid meer in het gebouw aanwezig was die tegen die verhoging zou stemmen.”

Feitelijk onjuist: ‘besloot de onderlinge Kamerregels aan zijn laars te lappen’ en ‘net zo lang te treuzelen en te traineren tot er geen meerderheid meer in het gebouw aanwezig was’.

Dan ken je de ‘onderlinge Kamerregels’ niet én ben je een totale onbenul op het gebied van de daar geldende stemmingprocedures.

Valskrengerig: ‘die vermoedelijk liefst alleen niet-islamitische west-europese zorgmedewerkers die loonsverhoging zou gunnen’.

Dan betráp je Wilders een keer op een positieve gelijke behandeling van moslims- en niet-moslims (de motie betrof álle zorgmedewerkers) en dan ga je roepen dat je vermoedt dat hij een motie indient waar hij het eigenlijk zelf helemaal niet mee eens is.

Is Wilders nou slim? Of is-ie dom?

Wel grappig trouwens: eigenlijk was die motie van Wilders juist heel erg pró-moslims.

Want al die islamitische mannen en vrouwen halen we toch juist hierheen omdat er onvoldoende autochtone hersenchirurgen en handjes aan het bed te vinden zijn om de vergrijzing van de bevolking op te vangen?

Uitgerekend Geert Wilders nam het initiatief om al die hersenchirurgen en verpleegsters die wij hebben geïmporteerd om voor onze zieken en ouderen te zorgen beter te belonen. Top!

En dan nóg weet jij van hem een viespeuk te maken.

Bah.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Speciaal voor de gezellige avondjes thuis met Arjen.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)