Politiek

CDA gaat tóch onderzoek naar lijsttrekkersverkiezing doen

25-08-2020 18:13

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt op de CDA heidag in Burger’s Zoo. (Foto: René Peters)

Het CDA gaat alsnog onderzoek doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing, waarbij Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt. Dat melden dinsdag meerdere bronnen binnen de partij aan het AD. Vorige week werd duidelijk dat bij het CDA zes meldingen zijn binnengekomen van leden bij wie het misging. Zo zei uitgerekend de echtgenote van Pieter Omtzigt dat ze op haar man dacht te stemmen, maar het bericht kreeg ‘dank voor uw stem op Hugo de Jonge’. Omtzigt vroeg vervolgens donderdag zijn partijbestuur om opheldering. Volgens winnaar Hugo de Jonge was er niets aan de hand.

Update 19.51 – De stemmingsprocedure wordt onderzocht maar de uitslag staat vast, zegt partijvoorzitter Rutger Ploum tegen De Telegraaf.

Lees ook – Mona Keijzer: CDA-lijsttrekkersverkiezing moet onderzocht worden

Het partijbureau van de christen-democraten liet maandagmiddag nog weten ‘nu niets toe te voegen’ te hebben aan de eerder uitgebrachte verklaring. Achter de schermen blijkt afgelopen dagen echter wel degelijk naarstig te zijn gezocht naar een oplossing om het rumoer de kop in te drukken. Een partijwoordvoerster wil bevestigen noch ontkennen dat er inderdaad een onderzoek komt. “Er zijn gesprekken tussen het bestuur en Pieter Omtzigt en daar zullen wij op een gegeven moment een toelichting op geven”, stelt zij.

Instantupdate – De Telegraaf weet meer: Pieter Omtzigt door het partijbestuur onder druk gezet

Briefje van Jan – Aan ‘Hugochenko’ de Jonge

De bijzondere foto u vriendelijk aangeboden door CDA Kamerlid René Peters. De fractie komt vandaag bijeen voor een heidag in dierentuin Burger’s Zoo in Arnhem. Vandaar het beeld van giraffen met een ondergaande zon op de achtergrond.