Marketing

Hoortesten in 2020 doe je bij de beste audiciens

25-08-2020 23:23

In het geval mensen gehoorschade ervaren waardoor het niet meer zo goed mogelijk is om alles helder te horen, is het tegenwoordig niet meer nodig dat er wordt geraden naar de oorzaak of de mate waarin de gehoorschade heeft opgetreden. Allerlei bekende audiciens zoals Van Boxtel hoorwinkels bieden de mogelijkheid aan om je gehoor (gratis) te laten testen voordat je overgaat tot het aanschaffen van een gehoorapparaat.

Zo weet je meteen waar je aan toe bent en hoe het met je gehoor is gesteld. Ze koppelen hier vaak handige aanbiedingen aan die het mogelijk maken om tegen een goedkope prijs een gehoortoestel aan te schaffen. Er zijn natuurlijk tal van testen die online kunnen worden gedaan, maar als je voor een betrouwbare test wilt gaan, dan kies je natuurlijk voor een test die je bij een audicien kunt laten doen.

De soorten gehoortesten

Een van de meest uitgevoerde hoortesten is de hoortest door middel van een toonaudiogram. In de volksmond wordt deze test ook de piepjestest genoemd. Tijdens deze test krijg je allerlei piepjes te horen in verschillende frequenties. Door tijdig te reageren of je het piepje hoort (aan één kant of aan beide kanten), kan er worden gekeken tot welke frequentie je kunt horen. De mate waarop je hogere frequenties en lage frequenties kunt horen, is bepalend voor de gezondheid van je gehoor.

Een andere test die wel eens wordt gedaan is een spraakaudiogram. Hiermee wordt getest hoe goed iemand in staat is om verschillende spraakklanken van elkaar te onderscheiden. Mensen die slechthorend zijn, hebben vaak te maken met lawaaislechthorendheid. Dit wil zeggen dat het wat lastiger is om gesprekken goed te horen wanneer er andere geluiden bij komen kijken. Deze test wordt minder vaak ingezet omdat het een slechte voorspeller is voor het functioneren in lawaai en geroezemoes.

Een meer realistische test is het afspelen van gesprekken waarbij mensen zich dienen te concentreren op wat ze horen. Op de achtergrond worden er allerlei andere geluiden afgespeeld, en het is dan aan de luisteraar om aan het einde vragen met betrekking tot het gesprek goed te beantwoorden.Het is aan te raden om goed te letten op het gehoor.

Daarnaast kan het afnemen van een online gehoortest een goede indicator zijn om te bekijken hoe het met je gehoor gesteld is. Omdat er een stimulatie is om het gehoor zo optimaal mogelijk te houden, zijn er jaarlijks vele promoties die de audiciens doen om mensen aan te sporen om zuinig zijn op het gehoor en om een gehoortest af te nemen wanneer er twijfels zijn over de gezondheid van het gehoor. Dan wordt meteen bepaald of het dragen van een hoortoestel noodzakelijk is.