Binnenland

Politie weet zich totaal geen raad met ”’jongeren”’ – heeft geen idee van een oplossing

25-08-2020 10:12

Marokkaanse '''jongeren''' op scooters laten in Den Haag zien wie werkelijk de baas is op straat. Screenshot Twitter/@Muntverzamelaar

Als we geleerde mensen van universiteiten moeten geloven, is het aanpakken en benoemen van de wandaden van ”’jongeren”’ vooral racistisch. Het gaat om gelijke kansen, gratis geld en Wit Racisme. Uweetzellufwoellah.

De NPO zag dat het goed was, want de ”’jongeren”’ in de Schilderswijk, Ondiep, Zuilen, Hoogeveen en andere plaatsen in Nederland kunnen er natuurlijk helemaal niets aan doen.

U wel, racist!

Ondertussen heeft de politie geen flauw idee hoe ze het rellende tuig moeten aanpakken. Politiechef Anja Schouten:

„We zien parallellen met rellen tijdens de jaarwisseling maar ook met de ’pop-up feesten’ en massale vechtpartijen eerder dit jaar in het land. Je kunt wel constateren dat er echt een bepaalde trend is wat betreft het verzet tegen de politie en de mate van georganiseerdheid.”

Schouten ziet een paar hoofdlijnen in de brei aan onlusten en onrust. „De onruststokers zijn vooral jongeren van 13-23 jaar, er zijn corona-omstandigheden als gesloten geloofsgemeenschappen en andere faciliteiten, afgelaste festivals en vakanties die niet doorgaan, waardoor verveling een rol speelt. De rellen vinden plaats in lastige wijken, waar de afstand tussen overheid en samenleving groot is. Daarnaast zien we dat de rellen of bijeenkomsten van jongeren aangekondigd worden.”

De samenstelling van de relschoppers, zegt Schouten, reflecteert de wijken waarin de onlusten plaatsvinden. „In Utrecht ging het in Kanaleneiland en Overvecht om Nederlands-Marokkaanse jongeren en in Hoogeveen om autochtone jeugd.”

Nou, huphuphup, autochtone jeugd! Die zijn toch niet zielig door achterstand en ‘gesloten geloofsgemeenschappen’? Kunnen we dan tenminste beginnen die aan te pakken?

De achtergrond van de relschoppers speelt een belangrijke rol bij de aanpak. „Natuurlijk is de achtergrond relevant en moet je die ook durven te benoemen. In Hoogeveen een imam de straat opsturen heeft geen zin. In Utrecht is dat een ander verhaal. De afkomst of achtergrond bepaalt voor een deel de specifieke aanpak.”

De politie heeft inderdaad nog geen idee hoe ze met het geweld omgaan. Gelukkig wil de imam wel helpen. Als het al te laat is en het tuig al op straat staat.