Binnenland

Politiebond: kunnen we nu eindelijk eens criminele illegalen uitzetten?

01-09-2020 10:14

Asielzoekers voor de kust van Griekenland. (Screenshot YouTube)

Ah, de werkelijkheid, de eeuwige sluipschutter van wereldvreemd wensdenken. Nou, die werkelijkheid klopt weer eens aan. Nederland heeft zich via internationale verdragen en zoiets als het Marrakesh-pact totaal vastgedraaid in een situatie die neerkomt op het volgende: asielzoekers komen massaal naar Nederland, maar we kunnen die asielzoekers – die al snel illegalen worden – met geen mogelijkheid terugsturen naar het land van herkomst.

Ondertussen plegen illegalen het ene na het andere strafbare feit. Agenten worden er horendol van want ze kunnen niets doen, behalve de illegalen aanhouden, zeer kortstond vastzetten en dan weer laten gaan. Want ja, tien jaar VVD aan de macht betekent niet dat law & order een levende letter zijn.

Dus de politiebond pikt het niet langer:

„We zien dat de landen van hun herkomst deze mensen niet meer opnemen. Dat is een politiek probleem”, stelt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond: „Er wordt veel over gesproken in de Tweede Kamer, maar de realiteit is dat deze mensen, vooral jonge mannen, rondlopen, geen inkomen hebben en aan de lopende band misdrijven plegen.”

Daarom wil de politiebond dat de politiek daadkracht toont. „De oplossing is: vastzetten en uitzetten. Dat is de enige preventie die bij veelplegers werkt.”

Kleine kans dat er ook maar iets verandert.