Chris Aalberts – Het gaat niet slecht met Forum voor Democratie door de stukjes van Chris Aalberts 

06-09-2020 12:59

Chris Aalberts aan het werk op een bijeenkomst van Forum voor Democratie. (Foto: Bas Paternotte)

Het politieke jaar is weer begonnen. We merken dat aan Forum voor Democratie (FvD), waar men weer is gestart met allerlei evenementen. Zo was er dinsdag een bijeenkomst in Schijndel, in de manage van een FvD-Statenlid. Ik meldde me aan voor de barbecue en een veelbelovend programma: Wybren van Haga zou er zijn, samen met Mesdagfonds-baas en FvD-Kameraad Jan Cees Vogelaar. In Brabant bestuurt Forum tegenwoordig mee, dus dit was een mooie kans om de FvD-gedeputeerden eens te vragen of de stevige klimaatambities van de coalitie al zijn gerealiseerd, geheel tegen alle wensen van de achterban in.

‘Ik heb eigenlijk geen bezoek aan Schijndel nodig om te weten dat de resultaten in Brabant om te janken zijn’

Na mijn aanmelding kwam er een mailtje: “Wegens corona voorschriften is het maximum aantal bezoekers bereikt. Je kan op de reservelijst maar we kunnen toegang niet garanderen’ Wij vinden het erg velend, onze excuses voor het ongemak.” We zien hier wat corona doet: je kunt het altijd als excuus gebruiken, bijvoorbeeld als je iemand liever niet te gast hebt. Dan zeg je gewoon dat er een maximumaantal deelnemers is en stuur je in brak Nederlands een berichtje. Bij een event in Groningen, afgelopen vrijdag, gebeurde hetzelfde. Geen plek voor uw verslaggever. Net op tijd mijn hotel afgezegd.

Is het eigenlijk jammer dat ik niet langs kon gaan? Wat zou die avond in Brabant inhoudelijk hebben opgeleverd? Allemaal dingen die we al weten. Waarschijnlijk had ik kunnen schrijven dat niemand weet wie FvD-gedeputeerde Peter Smit is, omdat hij totaal onzichtbaar is. Eric de Bie idem. Ook had ik vast kunnen schrijven dat er veel retoriek tegen klimaatbeleid te horen was, terwijl de Brabantse coalitie juist ambitieus is op dat terrein. Stikstof: idem. Ik heb eigenlijk geen bezoek aan Schijndel nodig om te weten dat de resultaten in Brabant om te janken zijn, hoe hard de fans ook het omgekeerde roepen. Lees het coalitieakkoord maar.

‘Forum voor Democratie wordt steeds geslotener’

Om inhoudelijk nog iets nieuws over Forum te weten te komen moet je letterlijk ver reizen: naar de uithoeken van het land. In Groningen is in juli Statenlid Eddy Kuiper uit de fractie gegooid en het is nog steeds onduidelijk waarom. Verklaringen spreken elkaar tegen. Ook zijn politieke toekomst is onduidelijk. Een Gronings evenement van Forum is een mooie plek om zoiets uit te zoeken, maar de kans dat Statenleden er iets over durven te zeggen is op voorhand minimaal. FvD wordt steeds geslotener. Moet je naar Groningen om te constateren dat ze daar allemaal hetzelfde verhaaltje hebben ingestudeerd?

Is het jammer dat ik niet langs kon gaan? In 2015 was het nog wel gezellig in het FvD-keldertje aan de Herengracht. Ik schreef toen een paar stukjes over de daar gehouden lezingen en Thierry Baudet vond dat vreselijk. Dan maakte hij een grapje en dan was de kou meestal wel uit de lucht. Tegenwoordig doet Baudet dat anders: hij probeert je voor een volle zaal met een paar honderd mensen naar beneden te halen en begint roddels over je te verspreiden waarvan zijn eigen leden weten dat ze onzin zijn. Vervolgens word je lastiggevallen door partijleden. Niemand die je ertegen beschermt, niemand die er iets van zegt, niemand die ooit excuses maakt. Europarlementariërs en Eerste Kamerleden incluis.

Als je kritisch naar deze partij kijkt wordt je continu online lastig gevallen, als je een praatje in het land houdt komt een FvD’er langs om de boel met zeikerige vragen te verstieren, opeens pompen anonieme accounts je adresgegevens op sociale media rond, je krijgt een enorme hoeveelheid oeverloos gescheld over je heen en na ruim een jaar krijg je uit betrouwbare bron te horen dat er veiligheidsproblemen zijn. Dat gebeurt allemaal bij geen enkele partij, alleen bij Forum. Waarom het zo gaat? Omdat intimidatie werkt: ik kan wel wat gezelligers bedenken dan rondlopen tussen dit soort volk.

‘Forum is in anderhalf jaar tijd teruggezakt van de eerste naar de achtste partij’

De afgelopen maanden gebeurde iets opmerkelijks. De term ‘radicaal rechts’ wordt steeds bekender: een benaming voor extremistische partijen die zich tegen onderdelen van de liberale democratie keren zoals onafhankelijke media en onafhankelijke rechtspraak. Nu dit label langzaam bekender wordt, zou je denken dat Forum daar afstand van wil houden, maar men doet het omgekeerde: niet alleen vallen allerlei FvD-politici de media continu verbaal aan, de FvD-top doet samen met de aanhang ook pogingen je werk als verslaggever zo onaangenaam mogelijk te maken.

Ik begrijp best dat niet iedereen kritische stukjes kan waarderen. Dat is zelfs heel menselijk. Toch een vraag. De peilingen van Forum zijn momenteel niet zo best: de PVV is ruim twee keer zo groot. Forum is in anderhalf jaar tijd teruggezakt van de eerste naar de achtste partij. Hoe komt dat? Komt dat door de stukjes van Chris Aalberts of omdat de partij steeds meer is opgeschoven richting radicaal rechts en zo de massa van zich heeft vervreemd? Ligt het allemaal aan de media of gewoon aan de man die continu met extremisme flirt en overduidelijk niet in staat is zijn eigen partij te leiden?

Dat zijn vast veel te kritische vragen voor de mensen van Forum. Ik heb slecht nieuws voor ze: of ik nou verslag doe of niet, het grootste deel van Nederland weet het antwoord allang. Tijd dat ook Forum wakker wordt.

TPO.NL/OK