Politiek

Bonusquote – Gerard Spong: Minister Ferd Grapperhaus moet bruidegom Ferd Grapperhaus vervolgen

07-09-2020 14:52

Advocaat Gerard Spong (Screenshot RTL)

Strafpleiter Gerard Spong meent dat minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) het Openbaar Ministerie (OM) opdracht moet geven zichzelf en zijn echtgenote te laten vervolgen voor het overtreden van de coronamaatregelen op zijn eigen bruiloft. “Met een vervolgingsaanwijzing over zichzelf (en zijn eega) bewijst Grapperhaus de rechtsstaat een goede dienst. Hiermee toont hij ondubbelzinnig aan dat hij niet boven de wet staat.” Dat schrijft Spong maandag in NRC Handelsblad.

“Om iedere zweem van rechtsongelijkheid, of zoals Geert Wilders het niet ten onrechte ‘klassenjustitie’ noemde, te vermijden, zou Grapperhaus het Openbaar Ministerie de bijzondere aanwijzing moeten geven hemzelf en zijn eega te vervolgen en dezelfde boetes op te leggen als talrijke andere burgers ten deel zijn gevallen. Daarmee zou hij de rechtsstaat een grote dienst bewijzen en zichzelf sneller, uitgedeukt en al, uit de nesten kunnen werken.”

Spongs collega Geert-Jan Knoops twitterde vorige week ook al iets dergelijks. Oud-officier van Justitie, hoogleraar Strafrecht en jarenlang President van het hoogste rechtscollege van ons land, de Hoge Raad, Geert Corstens was zondag bij Buitenhof een stuk minder vergevingsgezind: Grapperhaus moet opstappen.

Nadat Grapperhaus eind vorige maand had toegegeven dat de coronaregels op zijn bruiloft waren overtreden, maakte hij ‘een symbolische boete‘ van 780 euro over aan het Rode Kruis, een bedrag dat gelijkstaat aan twee boetes voor het overtreden van de anderhalvemetermaatregel.

Opiniepeiling Maurice de Hond – Duidelijke schade voor minister Grapperhaus, meerderheid vindt hem niet geloofwaardig meer

Video – Mark Rutte 20 minuten gefileerd door parlementaire pers wegens bruiloft Ferd Grapperhaus

TPO.NL/OK