Politiek

Natalie Righton alweer weg bij Buitenhof

07-09-2020 17:39

Natalie Righton en Henk Otten bij Buitenhof. (Screenshot NPO)

Natalie Righton is gestopt als presentator van VPRO’s Buitenhof op NPO 1. Dat zegt ze in een interview met de Volksknar, het clubblad van ‘het Genootschap van Ouwe Knarren van de Volkskrant’. Dat schrijft VillaMedia maandag. Ze zegt:

“Ik had het er niet zo naar mijn zin. Dat was een reden. En ik wilde weer verder met schrijven. Ik kan nu niet te veel vertellen. Misschien binnenkort.”

Righton raakte begin dit jaar in opspraak na haar eerste uitzending als Binnenhof-presentator. Ze meldde in de uitzending tijdens en interview met Henk Otten dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had gezegd ‘dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten’. Volgens Baudet had hij dat niet zo gezegd. Met een kort geding eiste hij rectificatie. Volgens de VPRO vatte Righton de opvatting van de politicus in eigen woorden samen.

Baudet viel over de woorden ‘blank, ras en vervanging’. Die zijn in het debat waar Righton naar verwees niet door hem gebruikt, stelde de rechtbank daarna vast. De politicus vond dat het programma karaktermoord op hem pleegde. Ondanks de volgens de rechter gebrekkige parafrase heeft de omroep niet onrechtmatig gehandeld. Zo deed Baudet in 2015 en 2017 uitspraken over onder meer een ‘blank en dominant Europa’. De parafrase van de presentatrice van Buitenhof kon daar volgens de rechter niet los van worden gezien.

De onderzoeksjournaliste werkte al die tijd ook voor de Volkskrant. Ze gaat nu ‘samen met de Amerikaanse correspondent Michael Persson de presidentsverkiezingen verslaan; ik vanuit Amsterdam. Ik zal proberen naar Amerika te gaan, maar de kans dat het door de corona niet lukt, is nog groot’.

Lees ook – Na NRC en Volkskrant houdt ook Buitenhof fabeltje van Haagse ‘Marokkanenverdelgers’ overeind

Hans van Willigenburg – Buitenhof is na afscheid Jort Kelder weer terug bij de linkse vertrutting

TPO.NL/OK