Binnenland

Wopke Hoekstra (CDA) populairder dan eveneens geliefde premier Rutte (VVD)

14-09-2020 12:25

Mark Rutte in de Tweede Kamer.

Rutte is nu ruim tien jaar aan de macht en is nog altijd on top of the world. Gevraagd naar wie kiezers het meest vertrouwen, staat minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) met 69% bovenaan. Maar niet ver daarachter staat premier Rutte (VVD), die het vertrouwen geniet van 53% van de respondenten.

EenVandaag:

Niet eerder noteerde de premier zo’n hoge positie in deze lijst. Veel mensen vinden het knap dat onder zijn leiderschap de coalitie van vier partijen al jaren bijeen blijft. Maar hij wordt vooral geprezen omdat hij Nederland “als een echte leider door de coronacrisis loodst”.

Eerder werd Mark Rutte door veel mensen vooral gezien als iemand die opkwam voor de belangen van VVD-kiezers. In 2018 vond bijna driekwart dat. Dat beeld is dit jaar gekanteld. De grootste groep, 47 procent, vindt Rutte nu vooral een premier voor alle Nederlanders, vier op de tien (42 procent) vinden nog dat hij vooral een VVD-leider is.

Ondertussen worden Lodewijk Asscher (23%) en Geert Wilders (21%) als leiders van de oppositie gezien. Geert Wilders leek te worden verdrukt door Thierry Baudet, maar is weer in oude vorm, zo merkt een respondent op. Baudet geniet het vertrouwen van slechts 8% van de respondenten. Hier is het gehele onderzoek (PDF) te vinden.

TPO.NL/OK