Anti-zwarte pietenbrigade verklaart Breda de 80-jarige oorlog

16-09-2020 19:53

Een Roetveegpiet. (Screenshot AT5)

Het kinderfeest der kinderfeesten zal in Breda dit jaar gepaard gaan met keiharde acties van actiegroep Breda Kan Het. Een club die zo weinig mensen kennen dat ze er steeds bij moeten vermelden dat ze gelieerd zijn aan Kick Out Zwarte Piet. Hiermee zijn de verwoede pogingen van mediator Peter van der Velden om zwart en wit te verengingen middels een grijze Piet teniet gedaan.

Breda Kan Het noemt op Facebook de resultaten van de mediation dan ook erg bedroevend & uitermate teleurstellend. “Het is voor Breda Kan Het ondenkbaar dat gesprekken over de toekomst van het sinterklaasfeest en het problematische karakter van Zwarte Piet daarbinnen worden gevoerd zonder representatie van (organisaties van-) de zwarte gemeenschap in Breda”, aldus de actiegroep. Liever had Breda Kan Het dan ook gezien dat Breda dit jaar verwelkomd zou worden door roetveegpieten. Als gebruiken zijzelf liever de minder kwetsende term schoorsteenpiet.

De actiegroep waarschuwt verder dat Breda met het aanstellen van grijze piet het epicentrum van anti-zwartepietenacties zal worden. “We kondigen daarom ook bij deze aan actie te voeren en te demonstreren voor een inclusieve Sinterklaasviering in onze stad op plaatsen in de stad, momenten en manieren die er toe doen en die impact zullen hebben.”