Economie

“Pensioenkorting van een paar procent voor helft van alle gepensioneerden”

16-09-2020 11:18

Onder andere doordat het kabinet niet bezuinigt en er veel geld in de economie wordt gepompt, verwacht het CPB dat iedereen er op vooruitgaat komend jaar. De impact van de coronacrisis kan echter wel roet in het eten gooien; veel mensen kunnen hun baan kwijtraken of hun onderneming failliet zien gaan.

Ook voor gepensioneerden ziet het er niet rooskleurig uit. Ze zouden er, volgens de berekeningen van het CPB, enigszins op vooruit moeten gaan, maar door de crisis is dat onzeker. Veel grote pensioenfonds staan er door de coronapandemie dramatisch voor.

Hoewel de regering tijdelijk toestaat dat de pensioenen pas gekort worden bij een dekkingsgraad onder de negentig procent, zijn veel pensioenfondsen al onder die grens zakt. Daardoor zijn kortingen realistisch.

Uit de T:

Het CPB rekent er ook op dat dat gebeurt, waardoor de helft van de deelnemers komend jaar een pensioenkorting krijgt van in totaal 4 procent. Het planbureau verwacht dat die over 2 jaar wordt verspreid, waardoor de korting in 2021 op 2 procent uitkomt.