Binnenland

Helmondse hangjeugd ervaart steeds meer overlast van wijkbewoners

22-09-2020 22:12

In de Helmondse wijk Rijpelberg is het de laatste tijd steeds meer hommeles. Aanleiding is de komst van hangjeugd uit heel Helmond. Deze zien met name in de Peelhof blijkbaar een mooie ontmoetingsplek. De buurt is echter minder gelukkig met deze jeugdige instroom. Zo worden de straten regelmatig geplaveid met afval en kan je soms door de wietdampen het vernielde straatmeubilair niet meer zien. Ook klagen veel omwonenden over intimidatie

Voor de meeste bewoners is de tolerantiegrens dan ook al redelijk bereikt. “Kijk, ik rookte vroeger ook m’n jointje en ik dronk ook een biertje. Maar ik verziekte het tenminste niet voor anderen. Die jongens zullen zich best vervelen in de coronatijd, maar het kan niet zo zijn dat ze daarom maar de buurt terroriseren”, aldus een anonieme bewoner in het Eindhovens Dagblad.

Andersom hebben de tieners ook steeds meer last van de omwonenden, zo blijkt uit een reportage van Omroep Brabant. Zo vinden hangjongeren Bryan en Mikey het jammer dat buurtbewoners samenscholen om hen vervolgens onterecht aan te spreken op ongewenst gedrag.  Goed, ze praten wel eens te hard, maar ze zijn nooit agressief en hun relatie met de politie is verder gewoon chill.

“We maken een praatje met voorbijgangers en zijn vaak genoeg gecontroleerd door de politie. Er is nooit iemand met wapens of drugs aangehouden. We ruimen onze rotzooi zelf op en dan worden we toch nog aangesproken op het beetje afval dat we soms achterlaten. Ik vind het jammer dat sommige jongeren het voor ons verpesten” De jongens wijzen er verder op dat de bewoners in de wijk zelf ook niet tot het deftigste soort behoren.

De politie laat ondertussen weten boven op de zaak te zitten. “Er zijn tot dusverre nog geen aanhoudingen verricht, maar de extra aandacht voor dit gebied zullen we de komende periode wel continueren.”