Binnenland

#ikdoenietmeermee-actie BN’ers bedacht in Viruswaarheid-appgroep

22-09-2020 19:21

Willem Engel. (Screenshot Rijnmond)

De #ikdoenietmeermee-actie waar C-garnituur BN’ers maandag 21 september mee naar buiten traden op social media is bedacht in een door Willem Engel gecoördineerde WhatsAppgroep. Dat heeft de Viruswaarheid-oprichter verteld in een telefoongesprek met NRC.

Omdat de BN’ers refereren aan de ‘gewoon je bek houden’-uitspraak van premier Rutte lijkt het een spontane actie, maar op de achtergrond was deze groep ‘artiesten’ al enige tijd gemobiliseerd. Engel is er volgens eigen zeggen al ruim een maand mee bezig. In totaal zeventig BN’ers voegde hij toe aan de groep.

Het is verleidelijk om de actie van deze troebelen van geest weg te lachen, maar meerdere van de deelnemende artiesten hebben een enorm bereik op social media. Zo heeft Famke Louise een miljoen, met name heel jonge, volgers op Instagram. Saillant is ook dat Femke Louise een van de artiesten is die eerder nog tegen betaling reclame maakte vóór de corona-maatregelen.

Temptation Island-verleidster Dorien Rose Duinker, die zich al enige tijd zeer openlijk tegen de corona-maatregelen afzet , zegt in de Telegraaf dat zij de oprichter van de groep is en dat Willem Engel mede-initiatiefnemer is: ”Hij benaderde mij met een lijstje namen van BN’ers. Omdat ik veel BN’ers ken heb ik toen een appgroep aangemaakt […] Zo is de bal gaan rollen.”
Via social media houdt Duinker volgens eigen zeggen contact met zelfverklaard kameraad van Thierry Baudet Wybren van Haga, die aan de Telegraaf heeft laten weten het ‘een mooie actie’ te vinden.

Viroloog Ab Osterhaus, die zelf ook niet vrij is van controverse, zegt de frustratie te kunnen begrijpen maar dat dit niet betekent dat het beleid niet goed is. ”We weten nu behoorlijk goed wat er gedaan moet worden. Dat is gebaseerd op wetenschappelijke data en onderzoek. En als je dan zegt ’wij trekken ons daar niets van aan’ dan is dat absoluut een verkeerd signaal”, aldus Osterhaus in de Telegraaf.

Volgens de Viroloog stevent Nederland met de huidige recalcitrante reactie op het overheidsbeleid alleen maar sneller af op een mogelijke tweede lockdown. Mensen die weten wat er werkelijk aan de hand is zouden volgens hem niet met dit soort oproepen komen.