Politiek

Kernenergie, fantastisch idee maar praktisch onhaalbaar, en niet vanwege morele bezwaren

23-09-2020 20:30

Update: iemand wees mij er op dat uranium, brandstof voor kernenergie, geen ‘fossiele’ brandstof is omdat het niet uit organisch materiaal is ontstaan. Dit klopt inderdaad. Officieel is uranium geen ‘fossiele’ brandstof. Maar het moet wel, net als alle andere fossiele brandstoffen, worden gemijnd, en het raakt, net als fossiele brandstoffen, op een dag op. (Kernenergiecritici hechten er waarde aan hierbij te vermelden dat het winnen van uranium wel heel veel fossiele brandstoffen kost door het intensieve mijnen.)

Dankzij de VVD staat kernenergie wederom in het middelpunt van de belangstelling. De lieg- en bedriegliberalen hebben weer eens een proefballonnetje opgelaten zodat dat ballonnetje door links en het vuistjesmaaiende moralistische pus op Twitter lekker kapot geschoten kan worden.

Lees ook: ‘We moeten gewoon meer kerncentrales bouwen’ is makkelijk gezegd, praktijk is weerbarstiger

Wat niet wegneemt dat kernenergie toch echt dé oplossing zou zijn voor alle klimaatproblemen. Denken we althans allemaal, ons van extreem rechts libertair tot realistisch gematigd christelijk midden.

Maar, kernenergie in Nederland kon wel eens een gepasseerd station zijn, zo vertelde prof. dr. ingenieur Wilfred van Rooijen die als associate professor kernreactorfysica verbonden is aan de universiteit van Fukui in Japan mij in juni tijdens een BB Solocast.

Neem gelijk maar even een GRATIS abonnement op TPO+

Met kerncentrales, de kernenergie zelf en zelfs het afval zijn de problemen weliswaar met gemak op te lossen, zeker op de lange termijn, maar de brandstof van kernenergie is ook fossiele brandstof, die behoorlijk schaars is. En dus steeds duurder wordt. Om nog maar te zwijgen over de enorme kosten die gepaard gaan met het bouwen van een kerncentrale, het onderhouden, het veilig opslaan van afval en uiteindelijk het ontmantelen. Wie wil dat eigenlijk financieren als het risico bestaat op uitputting van de brandstof of een verbod als er ergens een ongeval heeft plaatsgevonden?

Die brandstof voor kerncentrales kan ook worden opgewekt vanuit minder schaarse brandstoffen, of er kan worden gewerkt met bijvoorbeeld thoriumcentrales, maar in alle gevallen komt het op hetzelfde neer: het is extreem duur (en pas betaal- en schaalbaar als er eenmaal een centrale staat en er een infrastructuur ligt voor kerncentrales en alles wat er bij komt kijken) en brandstof blijft altijd schaars, want fossiele brandstof.

Volgens prof. Van Rooijen zit het er dan ook niet in dat kerncentrale binnen afzienbare tijd ook echt een serieuze optie wordt, tenzij nieuwe technieken het gebruik van kernenergie en vooral de installatie van kerncentrales betaalbaar en rendabel maakt.

Een must listen! (Al zeg ik het zelf…)

Lees ook: We moeten gesprek aan gaan over bijdrage kernenergie aan toekomst zonder broeikasgassen

Lees ook: Kernenergie moet worden erkend als onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering

Lees ook: VVD laat drie scenario’s met nieuwe kernenergieplannen doorrekenen