Binnenland

Jeugdoverlast IJsselstein groeit met 120% ondanks flinke investeringen

24-09-2020 21:05

De gemeente IJsselstein heeft het afgelopen decennium flink geïnvesteerd in haar kansarme jongeren. Vooral de wijk IJsselveld-Oost was hierbij standaard een belangrijk aandachtspunt. Zo tuigde het gemeentebestuur sociale projecten op met namen als Versterking Basisvaardigheden voor participatie en Stimuleren eigen kracht bewoners. Ook werd er veel moeite gedaan om te zorgen dat het plaatselijke buurthuis Studio 10 niet langer enkel een ‘chill-plek’ voor Marokkaanse jongeren zou zijn.

Tot heel veel sociale harmonie hebben al deze inspanningen helaas nog niet geleid. Sterker nog, het aantal klachtmeldingen steeg het afgelopen jaar juist met maar liefst 120%, aldus het Algemeen Dagblad. Het gaat hierbij niet alleen om vandalisme, vervuiling en drugsoverlast. Ook intimidatie en pesterijen komen regelmatig voor in de wijk.

Buurthuis Studio 10 dan? Met zijn nieuwe chille verbindende multiculturele taak? Die werd tijdens nieuwjaarsnacht 2019 in de fik gestoken. Toezichthouder Ben van Stijn maakte het van dichtbij mee. Naar eigen zeggen is hij een ervaren rot in het vak die de agressie haast niet kon geloven. Volgens Van Stijn kunnen dan ook alleen harde straffen de jongens nog op het rechte pad houden:

Tegen gezag slaan ze taal uit die ik niet herhalen wil, echt ongelooflijk. In dit geval waren ze totaal ontspoord. Het is gewoon crimineel gedrag. En ze komen ermee weg. Ze nemen iedereen en elke wet in de maling. het is voor hen cowboytje en indiaantje spelen met het gezag.

Bewoners zijn intussen woest en stuurden begin september een brandbrief naar de gemeente. Een bevredigende reactie hierop kwam er echter niet. Volgens de ondertekenaars van de brief communiceert de gemeente vooral dat ze willen communiceren, maar wordt er nooit echt naar hen geluisterd. Tegelijkertijd is de gemeente wel degelijk op de hoogte van alle problemen. Zo blijkt ook uit deze reactie die burgemeester Patrick van Domburg vorig jaar aan RTV Utrecht gaf:

Wij horen berichten over intimidatie en bedreigingen. Het blijkt dat er ook ouders zijn die hier aan mee doen. Er is een angstcultuur ontstaan, waarop ouders besluiten hun kinderen niet meer naar buiten te sturen om te spelen. Dit is onacceptabel en wij zetten vastberaden in om er voor te zorgen dat kinderen weer onbevangen buiten kunnen spelen.

Of de nieuwste plannen van de gemeente de wijkbewoners gaan imponeren is twijfelachtig. Behalve de aanstelling van een extra wijkagent praat het gemeentebestuur wederom vooral over meer overleg, extra informatieavonden en een schouw. Wel heeft de gemeente groen weggehaald en meer verlichting aangebracht. Of extra cameratoezicht wellicht nodig is wordt nog onderzocht.