Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de kopschopper

27-09-2020 09:31

Gezondheid

 

Hoi kopschopper!

Ik lach me de ballen uit mijn broek over die nieuwe omroep van je.

Er zijn iets van twaalf of dertien clubjes die volgend jaar graag willen toetreden tot de pot met goud die de Publieke Omroep is. Drie moslimomroepen, twee negeromroepen, één pindaomroep, een zootje klimaatknuffelomroepen, een verwendekinderenomroep en natuurlijk de verongelijkteoudemannenomroep van Arnold Karskens.

Allemaal te bedonderd (of te onbeduidend) om de eigen broek op te houden. Allemaal op jacht naar een paar uurtjes per week op radio en televisie om opdrachten van grote baas Shula Rijxman uit te voeren. Waar dat toe leidt, hebben we gezien met WNL, dat gewoon eurofielen als Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk Guy Verhofstadt in zijn kont laat kruipen. En bij PowNed, dat gisteren Chazia Mourali op de radio presenteerde als gespreksleider van een dameskransje met iemand van de Volkskrant (!) en de VU (!).

De meeste media-aandacht gaat natuurlijk naar jullie uit, de provocateurs van Omroep Zwart.

Logisch, want jij bent de lieveling van de Nederlandse deugmedia, met je kopschopbelofte aan Zwarte Piet, je ‘reward’ voor iemand die Sinterklaas door zijn hoofd schiet en je oproep om bij de Sinterklaasintocht op de menigte in te rijden (voor het geval je een Roethof-achtige op mijn dak stuurt: ik parafraseer, een beetje).

“Eindelijk iemand die durft te zeggen wat wij denken.” :-)

Het mooiste van al die lulverhalen over Omroep Zwart is dat je beweert dat die omroep nodig is omdat pigmentverwende kinderen dan “rolmodellen” krijgen.

Daarmee bedoel je dat ze geloven dat ze dingen in hun leven kunnen bereiken als ze zien dat niet alleen strontvervelende blanke kutkinderen als Sandertje Schimmelpemminck een talkshow mogen presenteren, maar ook pigmentverwenden met talent, zoals eh… Oprah Winfrey. Ja, sorry dat ik een buitenlands voorbeeld noem, maar Giovanca Ostiana en Natacha Harlequin lijken me nou niet de “rolmodellen” die echt ambitieuze televisiemakers voor ogen moeten hebben als ze meer dan een eendagsvlieg willen worden.

“Rolmodellen” dus.

Het is grappig dat jij “rolmodellen” uitkiest om hun huidskleur.

En dat je uit het wereldwijde aanbod maar één naam noemt: Oprah Winfrey.

Wie moet voor mannelijke pigmentverwenden dan het “rolmodel” zijn?

Bill Cosby?

Bol 10-daagse

 

Noem je die bewust niet omdat de man een smerige serieverkrachter bleek te zijn? En omdat je vriendjes en vriendinnetjes bij de deugmedia diens naam nou nét effe een tikkie te ver vinden gaan in hun promotiecampagne voor een eigen omroep voor de man die als Matthijs van Nieuwkerk niet was gestopt Marc-Marie Huijbregts van de kroon had gestoten als meest frequent aanschuivende tafelheer?

Maar goed, Arie Slob, de minister die uiteindelijk beslist over de toelating van nieuwe omroepen, gaat jouw Omroep Zwart echt niet toelaten tot het bestel. Jouw doelgroep wordt al meer dan voldoende bediend op de Publieke Omroep, met NPO 1 en dat malle FunX als voornaamste hang-outs.

En dat is waarom ik zo moet lachen om al die publiciteit en dat “rolmodellen”-geleuter.

Je hebt die omroep helemaal niet opgericht om je te laten bitchen door Shula Rijxman.

Je hebt die omroep opgericht om minimaal 500.000 euro op te halen (50.000 keer 10 euro, 4,28 euro meer dan de minimaal verplichte 5,72 euro). En als die omroep dan géén plek in het bestel krijgt, mag het bestuur beslissen waar die 500.000 euro contributie naartoe gaat.  Het is geen rare veronderstelling dat het bestuur besluit dat die centen naar ‘projecten’ van ‘kunstenaars’ gaan. En dat die ‘kunstenaars’ Akwasi heten.

Want het is wel duidelijk wie de plantage-eigenaar van Omroep Zwart is.

Jij.

Groet,

JanD

PS. Tóch gewoon een cadeautje, want ik ben een mild mens.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)