Buitenland

Tweede verdachte van terreuraanval in Parijs geen terrorist maar held

27-09-2020 18:41

Het is soms ook moeilijk uit elkaar te houden, daders en slachtoffers. Verbinders en stadsdichters. Schurken en helden. De 33-jarige Algerijn Youssef die werd aangehouden als verdachte van de aanslag op het oude kantoor van Charlie Hebdo is in ieder geval dat laatste. De man zag de 18-jarige faalterrorist Hassan A. vrijdag mensen op straat aanvallen met een hakmes en bedacht zich geen moment, aldus het AD.

Ik hoorde een vrouw schreeuwen en daarna een man die ‘nee, nee, nee’ riep. Ik zag toen een verdachte figuur richting de metro rennen, ik heb meteen de achtervolging ingezet.

Uiteindelijk moest Youssef zijn achtervolging afblazen toen Hassan A. het hakmes op hem richtte. Niet veel later werd de Algerijn gearresteerd wegens mogelijke medeplichtigheid. Als Arabische ogende man die al schreeuwend wegrent van een terroristisch plaats delict heb je nu eenmaal snel de verdenking tegen je.

Natuurlijk mocht Youssef al snel weer gaan, maar hij probeert nu toch zijn naam te zuiveren in de media. Volgens zijn advocaat stoort het de man vooral dat er in het begin Chris Klomp-achtige berichten in de pers circuleerde met hem in de rol als hoofdverdachte. Dus Yousef bij deze: goed gedaan kerel! Aan jou heeft het niet gelegen.