Binnenland

Horeca beticht van opzetten waarschuwingssystemen tegen coronacontroles

28-09-2020 13:31

Let een beetje op elkaar. Het is een uitspraak die te pas en te onpas in de mond wordt genomen sinds alles om die anderhalve meter draait. De horeca in de regio IJsselland geeft hier echter wel een heel bijzondere draai aan. Althans volgens burgemeester van Zwolle, Peter Snijders, dan. De burgervader verdenkt kroegbazen namelijk ervan elkaar te waarschuwen voor coronacontroles via fluitjes en gezamenlijke app-groepen.

Het is geen onbekend fenomeen. In het buitenland zijn zelfs verhalen bekend dat We gotta fight for our right to party wordt gedraaid zodra de politie het uitgaansgebied betreedt. Burgemeester Snijders spreekt dan ook van kortzichtigheid in een tijd dat afstand houden juist zo belangrijk is voor de langere termijn.

De Stentor nam de proef op de som en bezocht het afgelopen weekend maar liefst vier Overijsselse uitgaanssteden. Hier troffen de verslaggevers enkel gasten en kasteleins aan die zich keurig aan alle regels hielden. Wel hoorden ze opmerkelijk vaak nummers van de Beastie Boys voorbijkomen bij het binnenlopen van een nieuwe kroeg.

Net als de krant zegt ook Koninklijke Horeca Nederland geen aanwijzingen te hebben dat coronaregels moedwillig worden omzeild. Volgens de horecabond doet iedereen binnen de branche echt wel hard zijn best om nieuwe besmettingen tegen te gaan. In een verklaring zegt de bond verder dat de overheid wel eens meer rekening mag houden met alle stress die daarbij komt kijken.

Sommige burgemeesters zijn zich er niet erg goed bewust van wat de huidige manier van handhaving voor (mentale) impact heeft op horecaondernemers en hun gasten.

Koninklijke Horeca Nederland adviseert de overheid dan ook om zich meer te richten op de excessen en niet op kleine overtredinkjes die je bij elke bruiloft wel aantreft.