Binnenland

Ook in het theater moet en zal Laura H. een beetje slachtoffer zijn van ISIS

29-09-2020 13:54

Laura H. (screenshot Youtube)

Na het boek, de film (pak de popcorn!) en het boterzachte interview bij Mensen met M. is er nu dan eindelijk het theaterstuk over Laura H. Net als de eerdere producties over het veroordeelde kalifaatmeisje zeggen de makers vooral niet te willen oordelen. De wereld onderverdelen in goed en kwaad is namelijk fout en enkel iets wat slechte mensen zouden doe.. Oh wacht.

Maar goed, laten we de makers vooral toetsen aan de hand van hun eigen woorden. Als we alle quotes van de acteurs en regisseur uit dit interview met De Gelderlander onder elkaar zetten, wat is dan het beeld dat naar boven komt? Neutraal? Sturend? Rechtvaardig? Vooringenomen? Enfin, oordeelt u vooral zelf. Of niet natuurlijk.

“We zeggen niet wat de waarheid is, wij laten verschillende perspectieven zien.”

“Wij laten perspectieven op Laura zien, als dader en slachtoffer.”

“Hoe zouden wij moeten weten of alles wat Laura vertelt waar is?”

“Kan het niet zo zijn dan alles tegelijk waar is? Dat Laura tegelijk dader en slachtoffer is?”

“Als je in haar boek sommige van haar Whatsappberichtjes leest, dan denk je: ze was een echte IS-vrouw. Maar je kunt natuurlijk ook denken: misschien schreef ze die berichten om haar slechte huwelijk te redden.”

“We stellen ook de vraag waarom mensen per se een oordeel over haar nodig hebben. Kennelijk hebben ze de behoefte haar in te delen in goed of fout. Dan is de zaak duidelijk en is het veilig.”

Deze behoeftige vrouw heeft ook een oordeel.

Vanavond is de eerste try-out van het theaterstuk Laura H. De première is op 9 oktober in Stadstheater Arnhem.