Binnenland

SGP-wethouder Urk stapt op nadat drugstransport nevenactiviteiten onthuld

30-09-2020 13:03

Foto van Markus Bernet

Zeg je Urk dan denkt de rest van Nederland al snel aan drie zaken: de gereformeerde kerk, een puike arbeidsethos en Colombiaanse hoeveelheden coke. In die zin staat de tragische zwanenzang van SGP-wethouder Geert Post wel symbool voor heel het vissersdorpje.

De lokale bestuurder kwam in opspraak nadat zijn zoon, Jelle Post, eind juli in Engeland werd opgepakt. In de vrachtwagen van de 32-jarige Urker vond de douane maar liefst 250 kilo cocaïne en 169 kilo speed. Volgens minister Chris Philip een van de grootste drugsvangsten van het jaar.

De zaak bracht niet alleen een hoop drugs aan het licht, maar ook de bijbaan van wethouder Geert Post. De man bleek soms wel 20 uur per week bij te klussen voor het transportbedrijf JP Trans Urk van zoonlief. Nevenactiviteiten die hij ‘vergeten’ was te melden bij de gemeente. Hetzelfde gold voor het bedrijf JP Trans Beheer BV waar hij eigenaar van bleek. Een pijnlijke vergissing aangezien Post als wethouder Economische Zaken hierdoor twee petten op had. Een zonde die hem nu dwingt om vrijwillig op te stappen.

Extra saillant is het feit dat de SGP-wethouder bijna zelf de drugs naar Engeland had gereden. Zoon Post voelde zich namelijk niet helemaal senang bij de klus omdat hij niet bij het laden aanwezig mocht zijn. Hierop bood de wethouder aan om de rit over te nemen, maar junior wou zijn hardwerkende vader niet nog meer belasten. Een waar Grieks drama van begin tot eind.

Jelle Post zal zich op 11 januari moeten verantwoorden voor een juryrechtbank. Hij zegt onschuldig te zijn.