Politiek

Opnieuw hoogoplopende bejaardenruzie binnen 50Plus

01-10-2020 21:31

50PLUS-voorzitter Jan Nagel. (Screenshot YouTube)

Tot ieders verbazing is er na het vertrek van de charismatische leider Henk Krol tóch weer wrevel ontstaan binnen ouderenpartij 50Plus. Komende zaterdag zullen de leden stemmen voor een nieuwe lijsttrekker en dat heeft als vanouds tot gevolg dat de spanningen binnen de Tweede-Kamerfractie hoog oplopen.

Huidige fractieleider Corrie van Brenk heeft zich verkiesbaar gesteld, evenals vicefractievoorzitter Léonie Sazias. Het nieuwe partijbestuur heeft ANBO-directeur Liane den Haan naar voren geschoven als externe kandidaat. Daarnaast hebben nog drie vrij onbekende leden zich verkiesbaar gesteld, te weten René Graafsma, Ellen Verkoelen en Jan-Frans Brouwers.

Op gelekte beelden van een besloten partijbijeenkomst, in bezit van De Telegraaf, spreekt Sazias over ’een strijd die de partij splijt’ en stelt ze dat Van Brenk ‘iemand [is] die niet past in het profiel dat de partij nu nodig heeft.’ Sazias wil zelfs zó graag dat Van Brenk geen fractievoorzitter wordt dat ze zaterdag haar eigen kandidatuur zal intrekken in de hoop dat de leden dan op de ogenschijnlijk kansrijkere Liane den Haan zullen stemmen.

Anderzijds neemt de huidige fractieleider de strijd ook niet licht op. Van Brenk heeft gezegd dat als ze niet wordt verkozen ze überhaupt niet meer voor 50Plus in de Tweede-Kamer wil zitten.

Maar ook de leden van de ruziepartij zijn boos. Een deel van hen is niet te spreken over de keuze van het bestuur om buitenstaander Den Haan naar voren te schuiven. Zij heeft namelijk als voorzitter van de ouderenbond ingestemd met het pensioenakkoord dat 50Plus niet steunt.

Gelukkig doet het nieuwe partijbestuur er wél alles aan de verkiezing zo eerlijk mogelijk te laten verlopen door unaniem Liane den Haan aan te bevelen bij de leden. ‘Het hoofdbestuur heeft Liane den Haan unaniem aanbevolen bij de leden’, heeft voorzitter Jan Nagel gezegd. Met de ruziënde partijleden is Nagel dan ook niet blij: ‘Nog meer ruzie en we kunnen net zo goed niet naar de stembus gaan.’

Huidige fractieleider Van Brenk vindt de aanbeveling van het bestuur wel ‘heel warm ja. […] Het was leuk geweest als alle kandidaten door het bestuur waren aanbevolen, dan had iedereen gelijke kansen gehad.’ Daar heeft de ruzievoorzitter wel een punt, want het is niet gebruikelijk dat het bestuur van een politieke partij, met uitzondering van het CDA, zo sterk aanstuurt op een bepaalde kandidaat voor het lijsttrekkerschap.