Richard de Mos – Mijn Code Oranje-draadje

01-10-2020 16:36

Peter Plasman en Richard de Mos.

Beste lezers, ik beleef een spannende week: de presentatie van een landelijk avontuur met Code Oranje en vandaag, 1 oktober, is het precies een jaar geleden dat de Rijksrecherche met invallen bij mij, collega-wethouder Rachid Guernaoui, raadslid Nino Davituliani en bevriende ondernemers, begon met een politiek proces dat zijn weerga niet kent.

‘Als corona één ding duidelijk gemaakt heeft, is het wel dat bij de aanpak van deze grote crisis de traditionele partijpolitiek niet de oplossing biedt’

Met Code Oranje willen wij de democratie vernieuwen. Anders dan traditionele partijen presenteren wij geen dichtgetimmerd en vastomlijnd verkiezingsprogramma. Juist omdat wij vinden dat onze democratie aan een grondige renovatie toe is, willen wij met mensen in de Tweede Kamer komen, die met gezond verstand en een open houding het volk vertegenwoordigen. Als corona één ding duidelijk gemaakt heeft, is het wel dat bij de aanpak van deze grote crisis de traditionele partijpolitiek niet de oplossing biedt. Juist in dit soort situaties zijn gezond verstand, de inzet van deskundigheid, de mening van het volk en een open debat, helemaal los van welk partijbelang dan ook, de belangrijkste ingrediënten om met zijn allen tot goede besluitvorming te komen.

De huidige Tweede Kamer mist de basisgedachte ‘dat de ander gelijk kan hebben’. Wij pleiten ervoor dat besluitvorming plaatsvindt op basis van een open debat en niet op basis van te voren ingenomen onwrikbare standpunten. Partijpolitieke belangen dienen plaats te maken voor het algemeen belang. We zien dat de traditionele zuilencultuur definitief voorbij is en het politieke landschap zich daarop zal moeten aanpassen. Politici moeten zich minder bezighouden met partijstandpunten en partijideologieën, maar juist meer met burgerraden en referenda. Er is zoveel kennis in ons land aanwezig. Met een nieuwe vorm van politiek – de oplossingsgerichte Ombudspolitiek – putten wij ons bestaansrecht uit de onmacht en de ideeën van burgers, het verloren vertrouwen in politici en de groeiende afkeer van de gevestigde orde.”””’

‘Landelijke partijen slurpen jaarlijks 10 miljoen euro aan algemene subsidies op’

Het landelijk uitrollen van Ombudspolitiek willen wij samen doen met de lokale partijen in het land. Deze partijen hebben vaak nog wél een sterke oriëntatie op de belangen van de gemeenschap. Niet voor niets stemde in 2018 bijna 33% van de Nederlanders op een lokale partij. Het Sociaal Cultureel Planbureau stelde dat de groei van lokale partijen te maken heeft de sociologische trend: Mensen hechten steeds meer aan hun lokale identiteit. Maar terwijl het huidige Kabinet, zonder het aan de bevolking voor te leggen, miljarden pompt richting Europa, geraakt juist die lokale identiteit ernstig in de knel en komen gemeenten jaarlijks twee tot drie miljard euro tekort. Code Oranje zal zich inzetten om een einde te maken aan de voortdurende ongelijke behandeling tussen landelijke- en lokale partijen.

Landelijke partijen slurpen jaarlijks 10 miljoen euro aan algemene subsidies op. Dat geld kunnen zij besteden aan scholing, ledenwerving en onderzoek. Daar bovenop krijgen landelijke partijen ook nog eens 6 miljoen euro voor wetenschappelijke bureaus en jongerenorganisaties. Als het aan de aangenomen Rupsje-Nooit-Genoeg-Motie van Rob Jetten (D66) ligt komt daar nog eens 9 miljoen euro per jaar bij. Lokale partijen moeten zelf op zoek naar geld bij particulieren of de plaatselijke middenstand. Als zij dit dan doen, wordt door de gevestigde orde, en geloof mij ik kan het weten, gretig de cliëntelismekaart getrokken.

‘Naast veel lof, kregen we her en der ook de terechte vraag waar wij verder nog voor staan’

Bij onze lancering jongstleden maandag gaven we onze visie op democratische vernieuwing. Met als ultiem doel het bindend referendum. We ontvouwden onze plannen op het versterken van de lokale democratie en de daarbijbehorende lokale partijen. Wij presenteerden onze lijsttrekker (dat ben ik dus) en zijn running mate Peter Plasman. Ook was er een peiling van Maurice de Hond: 46% van de ondervraagden vindt dat er ruimte is voor een beweging als Code Oranje. Het zetel potentieel ligt bij deze eerste peiling tussen de 3 en 19 zetels.

Naast veel lof, kregen we her en der ook de terechte vraag waar wij verder nog voor staan. Daarop kan ik u geruststellen: dat gaan wij u de komende maanden haarfijn uitleggen. Dit najaar, gaan wij samen met u, een aantal piketpalen slaan voor de regeerperiode 2021-2025 en komen we met onze Agenda, ons Oranje-draadje, waarin onze koers zal worden omschreven. Het is namelijk op veel terreinen Code Oranje: voor onze rechtsstaat, voor schoon, heel en veilig, voor onze economie, voor ons onderwijs, voor een gegarandeerde goede gezondheidszorg, voor onze ouderen, voor de ondemocratische en lamlendige EU, voor betaalbaar wonen en voor onze verzorgingsstaat. Ik ben energieker dan ooit om als lijsttrekker van Code Oranje een daverend succes te maken. Juist ook, omdat de gebeurtenissen van 1 oktober 2019, vandaag dus precies een jaar geleden, mij tot op het bot hebben getergd.

In mijn optiek is er in Den Haag een mini-staatsgreep gepleegd. De kiezer heeft in 2018 in groten getale op Hart voor Den Haag / Groep de Mos gestemd en vervolgens is er een coalitie gevormd die recht deed aan de verkiezingsuitslag. Nu zie je dat er een college zit met partijen waarvan er drie fors verloren hebben. Deze partijen maken beleid dat anders is dan waar de kiezers in meerderheid voor hebben gekozen. Dit politieke proces heeft de democratie dus enorme schade berokkend. Gelukkig zijn de verhoren voor mij begonnen en kan ik bij de Rijksrecherche eindelijk mijn verhaal doen. Ik hoop dat ze op basis van mijn verhaal de knotsgekke- en valse – beschuldigingen willen heroverwegen en dat ze niet blijven hangen in een tunnelvisie omdat ze een trial by media zijn gestart. Om mijzelf en mijn partijgenoten te kunnen verdedigen is mijn partij vandaag een crowdfunding gestart. Doneren staat u natuurlijk vrij.

TPO.NL/OK