Binnenland

Spanje bezorgd om recordaantal Nederlandse coronabesmettingen

02-10-2020 18:37

3.831, dat is het aantal nieuwe patiënten dat het RIVM vandaag telde. Bij elkaar opgeteld weer een stuk meer dan de 3263 gevallen van gisteren. Een triest record waarmee het totale aantal besmettingen in Nederland zo rond de 128.000 komt te liggen. Vooral in de Randstad verspreidt het virus zich als vanouds in een razend tempo. Van alle gemeentes in Nederland kunnen nu alleen Schiermonnikoog en Rozendaal zich nog virusvrij noemen.

Vergeleken met de rest van Europa doet Nederland het dan ook belabberd. Ook bij coronakoploper Spanje is de situatie in Holanda niet onopgemerkt gebleven. Zo spreekt de Spaanse krant El Mundo volgens Inspanje.nl van chaos en verwarring. Vooral het feit dat, bijvoorbeeld, een religieus huwelijk meer gasten mag ontvangen dan een burgerlijk huwelijk wordt in Spanje niet begrepen. Ons mondkapjesbeleid vinden ze in het zuiden eveneens maar eigenaardig.

“Sinds maart houden Rutte en het RIVM vast aan de overtuiging dat mondkapjes niet verplicht worden behalve in het OV vanwege het gebrek aan bewezen toegevoegde waarde ervan en het creëren van een vals veiligheidsgevoel. Vervolgens werden toch mondkapjes dringend aanbevolen in de drukke centra van de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. (…) Donderdag bij een parlementair debat kwam Rutte met de mededeling de aanbeveling tot het dragen van mondkapjes uit te breiden naar het hele land, ‘met onmiddellijke ingang.”