Binnenland

Actiegroep We Gaan Ze Halen stuurt lege Boeing 737 naar Lesbos

04-10-2020 20:23

De moedige strijders van actiegroep We Gaan Ze Halen gaan morgenvroeg weer een nieuwe poging wagen om ze te halen. Vanaf Rotterdam Airport zal een lege Boeing 737 vertrekken met als eindbestemming het Griekse eiland Lesbos. De activisten hopen zo 189 vluchtelingen uit het afgebrande opvangkamp aldaar naar Nederland te krijgen. Volgens het Algemeen Dagblad vinden de actievoerders dat de maat vol is.

“Nederland moet hen in veilige omstandigheden – met gezond voedsel, voldoende medische zorg en psycho-sociale begeleiding – een asielprocedure bieden.”

Initiatiefnemer Rikko Voorberg weet verder te vertellen dat er een enorm draagvlak is in het land voor het ophaalplan, maar dat de politiek in Den Haag weigert te luisteren hierna. Eerdere pogingen om vluchtelingen naar Nederland te halen mislukten overigens jammerlijk, al toonde de groep zich wel tevreden met alle media-aandacht voor de actie.

De kans dat de expeditie ook deze keer niets meer oplevert dan een hoop onnodige C02 uitstoot is tegelijkertijd groot. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet de club eerder al weten niet gediend te zijn van dergelijke privévluchtjes.

“U doorkruist de initiatieven van de Griekse autoriteiten, de EU, Nederland en andere lidstaten. Ik kan u dan ook geen toestemming geven voor relocatie van mensen vanaf Lesbos naar Nederland.”