Binnenland

14-jarige jongeren plegen brute overvallen voor paar grijpstuivers – Groot probleem in Randstad

06-10-2020 08:25

Marokkaanse '''jongeren''' op scooters laten in Den Haag zien wie werkelijk de baas is op straat. Screenshot Twitter/@Muntverzamelaar

Wat u nu hoort is het bekende geluid van de noodklok. In een plaats als Almere neemt het probleem met uiterst gewelddadige jongeren hand over hand toe. Thee drinken, ketenmariniers en gesubsidieerde jeugdhonken hebben niet geholpen. Evenmin heeft het geholpen om in het bijzonder blanke Nederlanders maar gewoon tot racist en schuldige aan te wijzen, want de soms 13-jarige ”’jongeren”’ lachen, roven en intimideren zwaarbewapend verder.

In Almere, een stad die gezegend is met relatief veel ”’jongeren”’, is het probleem zodanig uit de hand gelopen dat burgemeester Frank Weerwind (D66, maar een van de weinige goeien, zo lijkt ons) landelijk aandacht vraagt voor de problemen in zijn stad.

Met het overgrote deel van de jeugd gaat het goed, zegt Weerwind. „Maar het deel dat op het criminele pad belandt wordt steeds jonger en is ook steeds gewelddadiger. Ik maak me hier echt grote zorgen over. Het is van dreigen en schelden naar fysiek geweld met steeds vaker een wapen gegaan.” De achtergrond van de daders is divers en vormt een afspiegeling van de bevolking.

Deze jeugdproblematiek is niet alleen voorbehouden aan Almere. Ook andere grote steden worstelen hiermee. Zo werd in Rotterdam in juni een filmpje op YouTube gedeeld van drie tieners die een buurman bedreigden met een machete of kapmes van zeventig centimeter omdat die enkel een opmerking had geplaatst over overlast. De leeftijd van de opgepakte tieners: 13, 14 en 15 jaar.

Uiteraard is het een gebrek aan kansen, stageplaatsen en NPO-programma’s waardoor deze problemen ontstaan. Schijt aan de samenleving en Nederland spelen vast geen rol. Evenmin zal een opvoeding in een vijandige cultuur en religie een rol spelen. Tijd dus voor een campagne! #AlmereOntwapent is waarmee de gemeente Almere mee uitpakt. Dat zal een succes zijn. Want Tanja Jess en Jörgen Raymann doen ook mee.

Buiten de onzin van dit soort campagnes en hashtags sluiten we af met een vrolijke noot. Het politiekorps in Almere is van topkwaliteit, want de pakkans is echt opvallend hoog:

Van de 65 verdachten die de politie in beeld heeft voor de berovingen, zijn er inmiddels veertig opgepakt.

Result!