Binnenland

Kick Out Zwarte Piet behaalt belangrijke overwinningen in Overijssel

06-10-2020 11:27

sinterklaas
still via youtube

Je zou door de pandemie, de oplopende werkloosheid en de toename aan gekkies haast vergeten dat Nederland ook nog echte problemen kent, namelijk de eeuwige Zwarte Pietendiscussie. De strijders van KOZP, inclusief gelieerde verzetsgroepen, hebben afgelopen week namelijk een paar cruciale veldslagen gewonnen op diverse plaatsen in Overijssel.

Zo is in Deventer Zwarte Piet per direct een ongewenst vreemdeling verklaard. De kinderen in Koekstad zullen voortaan alleen nog pepernoten krijgen van roetveegpieten. De beslissing kwam tot stand na grote druk vanuit de Deventerse politiek. Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie zegt de beslissing dan ook met tegenzin te nemen:

“Helaas is het Sinterklaasfeest in een brede maatschappelijke discussie terecht gekomen en moeten we dealen met dit feit”

Vorig jaar lieten verschillende volwassenen weten niet meer aan het kinderfeest mee te willen doen als zij zich niet volledig zwart of bruin mochten schminken. Deze Deventerse Pieten zullen voortaan dus worden uitgesloten van deelname aan het sinterklaasfestijn.

Ook in het pittoreske Oldenzaal is Zwarte Piet per direct afgeschaft wegens racistisch. Ondanks dat Oldenzaal de Pieterman al jaren ‘niet meer zo zwart’ schminkte als vroeger gaat het dorp nu toch overstag. De voorzitter van Stichting Intocht Sint Nicolaas Oldenzaal heeft de Pieten dan ook een streng ultimatum gegeven om zichzelf te transformeren tot roetveegpiet.

“Ik heb ze tot woensdag (morgen red.) de tijd gegeven om er over na te denken. Als ze de bruine pieten handhaven, beëindigen we de samenwerking. Er staan genoeg andere organisaties klaar, die wel gehoor willen geven aan mijn verzoek.”

In Arnhem is er nog geen duidelijke winnaar en zijn de loopgraven tussen voor- en tegenstanders alleen maar dieper geworden. Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz dacht de plaatselijke politiek te kunnen pleasen met een Grijze Piet. Het merendeel van de gemeenteraad vindt dit echter misleiding en bedrog. Of zoals Yildirim Usta van Denk/Verenigd Arnhem het verwoordt:

“We zijn woedend. Deze Piet is niet donkergrijs, deze Piets is 70 procent zwart, een ‘Licht Zwarte Piet.’ Wij vroegen toch niet om een beetje racistisch te zijn? Op deze manier wordt moedwillig de grens opgezocht.”

Lea Manders van Arnhem Centraal wil Grijze Piet wel een kans geven, maar alleen in combinatie met rood haar en gouden lippen. Nico Wiggers van de Ouderenpartij had ook een belangrijke bijdrage en noemde alle mensen die Grijze Piet afwijzen ‘geestelijk gestoord.’  De Arnhemse raad gaat woensdag verder inhoudelijk discussiëren over dit alles.

Sluiten we af met goed nieuws voor de pro-Pieten fractie. De Zwarte Pieten Actiegroep heeft zondagnacht namelijk met krijt lopen spelen voor het huis van burgemeester Jan Hamming in Zaanstad. Met teksten als ‘Hallo Zwarte Piet’ en ‘Welkom Sint!’ waarschuwen zij de burgervader om Zwarte Piet zwart te houden. Wat de kinderen van dit alles vinden is op dit moment nog niet bekend.