Binnenland

Genderongelijkheid binnen afvalverwerkingssector nog steeds onverminderd zorgelijk

07-10-2020 20:53

Foto van: DESIGNECOLOGIST

Zorgelijke signalen vanuit de ivoren torens die ons land Nederland besturen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Equileap blijkt dat er meer CEO’s in dit land leven die Peter heten (5) dan CEO’s die vrouw zijn (4). Van alle onderzochte beursgenoteerde Nederlandse bedrijven was er geen één te vinden waarbij op ieder niveau van de organisatie exact evenveel vrouwen als mannen werkten. Onze natie doet het met een score van 37/100 dan ook een stuk slechter dan het ‘beste jongetje’ van de klas qua gendergelijkheid Frankrijk (49/100).

Van alle multinationals deed KPN het nog het beste met een dikke 6. Het telecombedrijf kreeg dit cijfer vooral omdat het heel veel plannen heeft om genderongelijkheid in de toekomst recht te trekken. ASR en DSM kregen ook een pluim op het rapport. Welk bedrijf de laagste score haalde maakt Equileap overigens niet bekend. Meedoen is immers belangrijker dan winnen.

De situatie naast de ivoren fallussymbolen op straat is welhaast nog zorgelijker. Zo staan er in 2020 nog steeds amper Petra’s achter oer-Hollandse vuilniswagens het land op te bouwen. In 2015 waren er nog geen 70 vuilnisvrouwen te vinden op straat en ondanks de invoering van de Nationale Vuilnisvrouwendag zijn er dat anno heden niet gek veel meer. Ook in de transportsector is het slecht gesteld met de exacte gelijkheid qua aantallen tussen man en vrouw. Zo zijn dames met een aanwezigheidspercentage van 2.6% schandalig ondervertegenwoordigd binnen de scene van vrachtwagenchauffeurs.

Een kijkje in de keuken van de schoonheidssalons laat eveneens een verbijsterend genderongelijk speelveld zien. Niet alleen zijn er amper kerels te vinden die zo’n salon uitbaten, ze worden ook nauwelijks door mannen bezocht. Op de wallen, in de kraamzorg, bij het korps mariniers en op de vissersboten lijkt er idem dito maar geen einde aan de genderongelijkheid te komen. Hopelijk komt er snel meer subsidie vrij voor bewustwordingscampagnes om al dit onrecht recht te trekken. Want algemeen genomen zijn mannen en vrouwen exact hetzelfde en wie daar anders over denkt is een uitzonderlijke seksist.