Binnenland

Oud-hoofddemograaf CBS blijft waarschuwen: bevolking groeit maar door en regering doet niets

07-10-2020 11:03

Refugees on a boat crossing the Mediterranean sea, heading from Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, 29 January 2016. Foto: Mstyslav Chernov/Unframe (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Mstyslav_Chernov)

De Nederlandse bevolking groeit, maar we hebben geen idee hoe snel die groei de komende jaren zal verlopen. Wat we wel weten is dat immigratie en gezinshereniging elk jaar bijdragen aan de groei van de bevolking én de verrijking van onze cultuur. Maar waarom maken opeenvolgende regeringen geen beleid om de bevolkingsgroei aan te pakken of op zijn minst in goede banen te leiden?

Jan Latten, oud-hoofddemograaf van het CBS waarschuwt er al jaren voor. Hij gaf een interview met onder andere deze bonusquotes:

“Waarom wordt in een land als Nederland waar werkelijk overal regeltjes voor zijn bedacht, de bevolkingsgroei gezien als een soort natuurverschijnsel waar je geen invloed op hebt?”

“(…) migranten en hun nakomelingen vormen de enige bron waardoor onze bevolking groeit. Migratie hangt sterk samen met economische groei. (…) We moeten rekenen op een langdurige terugval, en krimpende economie betekent minder migranten.”

“Als migratie de komende jaren 0 blijft, dan zullen we in 2050 een bevolking hebben van 17 miljoen. Maar als er ergens een oorlog uitbreekt, of hongersnood in Afrika, dan kan dat weer helemaal anders zijn. Het punt is: we hebben geen idee. Waar het eigenlijk om gaat, is dat de Nederlandse overheid voortdurend achter de ontwikkelingen aanhobbelt. Eerst de vluchtelingencrisis, nu weer de coronacrisis. Allemaal externe invloeden op de samenstelling van onze bevolking. Maar niemand vraagt zich af: welke bevolkingssamenstelling wíllen we eigenlijk? Er wordt gezegd dat migratie je overkomt, maar dat is natuurlijk onzin. Je kunt vluchtelingen opvangen onder de voorwaarde dat ze teruggaan als het veilig is in het land van herkomst. Je kunt keuzes maken in welke sectoren je arbeidsmigranten wilt ontvangen. Het zijn politieke keuzes. Canada en Australië doen het ook. En dit zijn toch landen die worden beschouwd als hele humane samenlevingen.”

“Bijvoorbeeld, of gratis kinderopvang. Archaïsch uitgedrukt: nakomelingen zijn er ook voor algemeen nut. We hebben kinderen nodig, anders bloedt een samenleving dood. Dus waarom vragen we ons niet af waarom we minder kinderen krijgen? Voor veel jonge mensen zijn er nu teveel drempels: geen vaste baan, geen geschikt huis. Dat drukt het kindertal.”

“Om te beginnen zou de overheid moeten nadenken over een integraal plan voor de bevolkingssamenstelling in Nederland. Waarom zeggen we wel dat de netto CO2-uitstoot naar 0 moet in 2050, maar zeggen we niet: in 2050 willen we bijvoorbeeld 18 miljoen inwoners.”

Geen woord Spaans bij.