Binnenland

Jihadisten krijgen tot 17 jaar cel wegens beramen van bloedige aanslag

08-10-2020 16:26

Still van de geheime opnames die de politie van de jihadi's maakte

Goed nieuws voor alle mensen die niet van bloedige aanslagen houden. Rechters in Rotterdam hebben besloten dat zes polderjihadisten tussen de 10 en 17 jaar de gevangenis in moeten. De rechtbank acht het bewezen dat de groep van plan was om een aanslag te plegen op een Nederlands festival, maar hierbij in een valstrik van de politie liep.

Dat het de mannen menens was is vooral goed te zien bij hun arrestatie. Vier van de zes leden zitten op dat moment in een vakantiehuisje te Weert waar ze oefenen met bomvesten en kalasjnikovs. Gevaarlijk voor de omgeving Limburg zijn deze trainingssessies overigens nooit geweest. De wapens kwamen namelijk van undercoveragenten en waren niet bruikbaar. Een koelbloedige en heldhaftige politie-operatie dus die volgens het Algemeen Dagblad ook de rechters niet is ontgaan:

“De wereld wordt geteisterd door bloedige aanslagen van uit een gewelddadige ideologie. Daarbij worden geen middelen geschuwd. Deze verdachten wilden Nederland zwaar treffen met een bloedige aanslag. Dankzij ingrijpen van de Nederlandse overheid hebben ze die plannen niet kunnen uitvoeren”

De advocaat van hoofdverdachte Hardi N. probeerde eerder nog een undercover-agent de schuld te geven van alles. Deze zou de arme man hebben gehersenspoeld met islamitische terroristische praatjes. De rechter gaat hier echter niet in mee wegens een gebrek aan onderbouwing.

“Hardi N. zegt te zijn uitgelokt, maar hij maakt dat niet concreet. Hij zegt alleen ‘dat een zaadje is geplant’ en dat hij is gehersenspoeld. Hij zegt niet wat er concreet is meegedeeld. Dat wordt wel van de verdediging verwacht.”

Dat zowel Wail el A. en Hardi N. eerder al eens veroordeeld zijn wegens poging tot afreizen naar het terroristen kalifaat in Syrië helpt natuurlijk ook niet erg mee.

Uiteindelijk krijgt Hardi N. als leider met 17 jaar de zwaarste straf. Wail el A, Nabil B. en Morat M. moeten 13 jaar de cel in. Shevan A. en Nadeem S. mogen beiden 10 jaar binnenzitten.