Binnenland

Facebook censureert Sinterklaascomités op internet, maar wil niet zeggen waarom

09-10-2020 11:35

Screenshot van een zwaar omstreden en extreem racistisch Zwarte Pietenfiguur. Zo goed, oh almachtig Facebook?

Het Sinterklaasjournaal van 9 oktober laat wederom flinke verschuivingen zien op het slagveld waar voorvechters en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar de tent uitslaan.

Kijken we naar het digitale front, dan zien we dat KOZP en de daaraan gelieerde organisaties opnieuw overwinningen blijven boeken. Verschillende Facebookpagina’s van Sinterklaascomités zijn namelijk offline gehaald door Mark Zuckerberg. Zo is de site van het Bredase comité uit de lucht en was ook die van Bergen op Zoom tijdelijk onbereikbaar. Voorzitter Daan Touw laat tegen het Brabants Dagblad weten de actie onbegrijpelijk te vinden:

“Iedereen kan over zo’n pagina klagen en dan wordt ie geblokkeerd. Dat gaat wel ver hoor. Wat gebeurt er als de Sint straks in het land is en we meer foto’s gaan plaatsen? Het is afwachten of mensen ageren tegen onze keuze voor de nieuwe Piet.”

De pagina van het Veghelse Sint Nicolaas-comité is nog wel online, maar werd overgenomen door Facebook. Ook heeft Zuckerberg foto’s verwijderd en is voorzitter Philip van den Brand gebanned als beheerder. Niet alleen van de page van het Veghelse Sint Nicolaas-comité, maar ook van de lokale carnavalsstichting en van de Krollenloop.

De man is aangedaan en vraagt zich af waarom Facebook niet eerst normaal en beschaafd contact heeft proberen te zoeken met hem via Facebook Messenger. Woordvoerster Tineke Meijerman van Facebook snapt ondertussen niet wat haar beroep inhoudt, want de beste vrouw heeft niks te melden over deze actie van haar werkgever.

Ook in de bibliotheken wordt haastig spoed gemaakt met het bannen van de Zwarte Pieterbaas. Zo haalt bibliotheek Eemland boeken over ‘stereotype Zwarte Piet’ uit de kast en denken ze daar in Barneveld nog even over na.

In Oldenzaal mag iedereen tenminste nog 1 jaar zelf kiezen of ze een zwarte of een roetveegpiet willen. In Driel passen ze de knecht van Sinterklaas wel aan, maar niet zo erg als bij de NPO. De Drielse Piet zal vooral rond de ogen pikzwart blijven zodat deze onherkenbaar blijft. Verderaf van de ogen verkleuren ze wel naar een ‘tint die bij deze tijd past.’ (Nee mensen, dit verzinnen we allemaal echt niet zelf.) Voor Hoofdpiet Gerwen uit Oldenzaal is de lol er ondertussen wel van af. Hij heeft geen zin om zich een tint aan te meten die bij de huidige tijdsgeest past en hangt zijn pieterpet aan de wilgen:

“En dat heeft niets met racisme te maken. In al die jaren heb ik ook nog nooit iemand gehoord die zich er aan stoorde. Dat pieten niet langer zwart mogen zijn, dat wordt opgedragen door een kleine groep mensen, die het voor de rest kapot maakt. Heel erg jammer.”

In Raalte blijft Zwarte Piet voorlopig zwart omdat ze daar Sinterklaas niet ‘het mes op de keel willen zetten.’ En ook in Deventer is de populariteit van de zwarte kindervriend nog onverminderd groot. Zo zegt 70% in een poll van de Stentor dat de huidskleur van Zwarte Piet niet racistisch is. De gemeente Deventer denkt daar natuurlijk anders over en heeft wel afstand genomen.

Sluiten we af met een quote van Martin Kroeskop (lol) van het Almelose Sinterklaascomité over waarom hij niet overtuigd is, maar toch blijft meedoen als vrijwilliger van het traditionele kinderfeest van Sint Nicolaas:

“Ik zie Piet het liefste zwart, maar als de meerderheid voor verandering is, dan is dat zo. Zo werkt democratie.”